Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Šehovac: Šmit da dođe na obilježavanje 30 godina od otvaranja logora “Silos”

Izvor: Srna

Predsjednik Udruženja “Istina i pravda” Dušan Šehovac uputio je javni poziv Kristijanu Šmitu da 27. januara naredne godine prisustvuje obilježavanju 30 godina od otvaranja koncentracionog logora “Silos-Tarčin-Hadžići”, gdje su počinjeni višestruki ratni zločini nad Srbima, a za koje je pravosnažno osuđeno sedam Bošnjaka na ukupno 58 godina zatvorske kazne.

Nakon Šmitove jučerašnje posjete Memorijalnom centru Potočari, Šehovac je rekao Srni da je to pokazatelj da predstavnici međunarodne zajednice permanentno krše moralne i pravne norme i tako vrše diskriminaciju srpskih civilnih žrtava u proteklom ratu.

– Mislim da je njihovo prisustvo komemoracijama i odavanje počasti bošnjačkim žrtvama, što ne rade na mjestima gdje su se dogodili zločini nad Srbima, sigurno jedan vid kršenja moralnih normi, Zakona o nediskriminaciji, kao i Krivičnog zakona, koji govori da je kažnjivo poricati i grubo umanjivati ratne zločine – smatra Šehovac.

Šehovac je napomenuo da se kršenje moralnih i zakonskih normi ne čini samo verbalno, već da se može uraditi i simbolično, prisustvovanjem ili neprisustvovanjem mjestima koja su vezana za ratne zločine.

U skladu sa dosadašnjom praksom visokih predstavnika i drugih predstavnika međunarodne zajednice, Šehovac očekuje da će Šmit uskoro posjetiti i Spomen-obilježje ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992-1995.godina, i tako grubo nastaviti praksu nepriznavanja i umanjivanja ratnih zločina koji su počinjeni nad srpskim civilima u Srebrenici i Sarajevu.

On je podsjetio da su Sud BiH i Kantonalni sud Sarajevo donijeli više pravosnažnih presuda za ratne zločine počinjene nad Srbima, navodeći, između ostalog, u Hadžićima-logor “Silos”, naselje Hrasno brdo, jamu Kazani, trostruko silovanje djevojčice u Centru, ubistvo civila na Ilidži – Hrasnica i na Grbavici.

– Naglašavam ove zločine i mjesta zločina u Sarajevu i predlažem Kristijanu Šmitu da što prije posjeti ova mjesta ratnih zločina i oda počast srpskim žrtvama, da to bude primjer predstavnicima međunarodne zajednice da prekinu praksu da ne priznaju, ne vide i ne odaju počast srpskim civilnim žrtvama – istakao je Šehovac.

Filter 2019