Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Црна Гора укинула доприносе за здравствено и дио пореза на плате

Извор: nova.rs

Влада Црне Горе укинула је доприносе за здравствено осигурање на зараде запослених и порез на плате веће до бруто износа од 700 евра, у оквиру програма “Европа сад!”. Шта то у пракси значи?

Безмало револуционарно рјешење – макар за Балкан – најављивано је претходних недјеља, а данас га је и званично „спровео“ министар економског развоја Јаков Милатовић. Одлуку је, званично, донио тамошњи Социјални савјет. Милатовић је рекао да је у питању велики корак напријед, пишу Вијести.

„Добили смо и аплауз на крају представљања пројекта. Поносни смо на посао који смо урадили. Ово је велики дан за Црну Гору. Запослени ће већ почетком наредне године осјетити повећање зарада, а послодавци мање оптерећења за рад“, казао је данас новинарима министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић.

„Kључно је да млади остану у Црној Гори. Ово је порука да остану јер је ово тек почетак мјера за побољшање стандарда и услова пословања“, додао је он.

О чему се ради?

Спајић је, иначе, крајем септембра најавио да ће у наредној години бити укинути доприноси за здравствено осигурање на зараде и да неће бити опорезиване зараде до бруто износа од 700 евра. Kао што је познато у Црној Гори послодавци имају обавезу да запосленом исплаћују здравствено осигурање, којим се покривају трошкови његовог евентуалног лијечења. Такође, поједини послодавци осигуравају на овај начин и дјецу запослених. Укидањем овог издатка, логично, отвара се и простор за повећање плата запослених. Ипак, то не значи да ће запослени остати без „бесплатног“ лијечења, већ да те трошкове просто преузима Влада Црне Горе, која сада „осигурава“ све запослене.

Kада се томе придода и мјера по којој се не опорезују плате до 700 евра, у питању је велика олакшица за послодавце.

Минималац 450 евра

Смањење дажбина за које би требало да се повећа зарада запосленог износиће 17 одсто, минимална зарада биће повећана на 450 евра, док ће просјечна нето зарада због ових мјера бити повећана на 700 евра, навео је тада Спајић. Он је тада рекао да програмом „Европа сад!“ желе обезбиједити достојанство радника, привући нове инвестиције и послати поруку младима да не напуштају Црну Гору.

Filter 2019