Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Центру за ментално здравље дневно се јави од 50 до 70 корисника

Извор: Срна

Центру за ментално здравље у Источном Сарајеву дневно се у просјеку обрати од 50 до 70 корисника, од предшколаца до пензионера, рекао је Срни начелник ове установе Слободан Ного.

Он наводи да су, осим пацијената са дементним и психотичним процесима, у порасту и они који пате од анксиозности, стања сниженог расположења и несанице.

Према његовим ријечима, заштита менталног здравља у данашње вријеме, посебно у контексту пандемије вируса корона, постаје једно од главних здравствених питања.

Ного у изјави поводом Свјетског дана менталног здравља истиче да је пандемијом вируса корона највише погођена радна популација, углавном због повећаног обима посла и хроничног стреса који обухвата емоционалну исцрпљеност и растући негативан став према животу.

– Савјет је да се не треба превише оптерећивати потенцијалним догађајима у будућности и замишљати негативне сценарије. Потребно је да се окружимо људима ведрог и позитивног духа и проводимо што више времена у природи, те изградимо позитиван став који ће нам помоћи у планирању будућности – поручио је Ного.

Он наводи да посебан значај за третман пацијената има окупационо радна терапија која има за сврху да помогне људима да развију ставове и понашања који ће им омогућити да живи што је могуће пунијим животом.

– За добру процјену пацијента, осим историје његове болести и тренутног стања, требало би да посматрамо и његову личност, интелигенцију и социјално и економско поријекло. Ова врста терапије, кроз различите моделе и начине даје нам могућност да пацијента вратимо у стање оптималног функционисања, како у раду /на послу/, тако и свим другим дневним активностима – навео је Ного.

Ного појашњава да активности дневног живота подразумијевају три подручја, а то су брига о себи /хигијена, храњење, облачење/, продуктивност /радне или школске обавезе, вјештине играња за дјецу/, те слободно вријеме /хобији, дружење, рекреација/.

Ного савјетује свима који не могу сами да се изборе са проблемима да потраже професионалну помоћ.

Он је истакао да тренутно кадровски Центар за ментално здавље у Источном Сарајеву располаже са два психијатра и два психолога, логопедом, социјалним радником и двије медицинске сестре.

Корисници услуга Центра за ментално здравље су са подручја Источног Новог Сарајева, Источне Илиџе и Трнова, као и дијела федералног Сарајева.

Центар за ментално здравље ради у двије смјене, од 7.00 до 19.00 часова, а контакт телефон је 057/230-880.

Обиљежавање 10. октобра – Свјетског дана менталног здравља покренула је Свјетска здравствена организација 1992. године, с циљем подизања свијести о проблемима менталног здравља и мобилизације напора за боље ментално здравље људи.

Filter 2019