Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Хрватска измјенила прописе за прелазак границе

Извор: Срна

Свим путницима који су у транзиту кроз Хрватску, укључујући особље у сектору саобраћаја, биће одређена епидемиолошка мјера самоизолације уколико не напусте земљу у року од 12 сати од тренутка уласка, саопштио је Национални штаб цивилне заштите.

Улазак у Хрватску омогућен је путницима који долазе непосредно из држава чланица ЕУ, односно чланица шенгенског простора и држава придружених шенгенском простору, независно од држављанства, ако посједују важећу и ваљану дигиталну ЕУ ковид-потврду.

Ако су ова лица кроз друге државе путовала без задржавања на граничном прелазу у Хрватској требају да докажу да се нису задржавале на тим подручјима.

Дигитални ЕУ ковид потврду морају да покажу и држављани трећих земаља са дуготрајним боравиштем и лица која имају право боравка на основу директива ЕУ или националног права, те лица која имају националне дугорочне визе, а долазе из трећих земаља.

Улазак у Хрватску биће одобрен само у случају нужних путовања држављанима трећих земаља који нису чланови породица држављана чланица шенгенског простора и држава придружених шенгенском простору, нити су лица с дуготрајним боравиштем.

У питању су здравствени радници, истраживачи у здравству и његоватељи старијих лица, погранични радници, спортисти, особље у сектору саобраћаја, дипломате, особље међународних организација и лица која примају позив међународних организација и чија је физичка присутност потребна за добро функциониса тих организација.

Исто важи и за војно и полицијско особље, хуманитарне раднике и особље цивилне заштите при обављању својих дужности, путнике у транзиту, уз обавезу напуштања Хрватске у року од 12 часова од уласка, лица која путују ради школовања, те морнари ако се не задржавају у Хрватској дуже од 12 часова.

Filter 2019