Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

ФЗО Српске: Нове олакшице за обољеле од дијабетеса

Извор: Срна

Фонд здравственог осигурања Републике Српске за обољеле од дијебетеса омогућио је тромјесечно умјесто мјесечног прописивања потрошног материјала који се издају на рецепт, попут тракица за мјерење шећера.

– Осигураници више неће морати сваког мјесеца да на рецепт подижу потрошне материјале, него ће на један рецепт моћи подићи тромјесечне количине. То се односи на тракице за мјерење шећера у крви и у урину, ланцете и инсулинске игле које Фонд годинама финансира за обољеле од дијабетеса и који се, иначе, подижу на рецепт – саопштено је из Фонда.

Ова олакшица, додају, односи се и на осигуранике који користе хормон раста, па ће им се инсулинске иглице за једнократну употребу умјесто мјесечних количина, такође, прописивати за три мјесец.

Како су појаснили, ова олакшица прецизирана је измјеном Правилника о праву на медицинска средства који је усвојио Управни одбор Фонда, а његова примјена се очекује средином овог мјесеца.

Због поједностављења процедуре прописивања потрошног материјала на рецепт, осигураници више неће морати да сваког мјесеца одлазе код породичног љекара по рецепт, па након тога у апотеку да га реализују.

– На овај начин смањиће се гужве у чекаоницама у амбулантама породичне медицине, а број контаката, што је посебно важно због актуелне епедемиолошке ситуације, биће сведен на минимум, будући да је ријеч о веома осјетљивој популацији – напоменуто је у саопштењу.

Ово право осигураници остварују на препоруку љекара специјалисте одговарајуће гране медицине, а породични доктор прописује рецепт.

Фонд здравственог осигурања подсјећа да обољели од дијабетеса у Републици Српској спадају у категорију осигураних лица за које обавезно здравствено осигурање финансира широк спектар права. У протеклих неколико година за ову категорију осигураника се константно уводе нове терапије, односно, нови инсулини, и то у складу са свјетским терапијским смјерницама.

Према томе, за обољеле од дијабетеса Фонд у потпуности финансира инсулине, тракице, ланцете, шприцеве, игле, апарате за брзо одређивање глукозе у крви, потрошне материјала за инсулинске пумпе.

Фонд је, подсјећају, прије три године почео да финансира и инсулинске пумпе, 25 на годишњем нивоу, које ранијих година није финансирао.

Све наведено за ову категорију осигураника Фонд у потпуности финансира, јер су обољели од дијабетеса ослобођени плаћања партиципације за основну болест и њене компликације.

И ове измјене, истичу, показују да Фонд настоји да свим осигураницима, посебно онима који спадају у осјетљиве категорије, максимално поједностављује процедуре остваривања прописаних права с циљем да здравствена заштита буде доступнија и квалитетнија.

Filter 2019