Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

У Палама отворен 10. Филмски кампус

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Десети по реду Филмски кампус Кинотеке Републике Српрске отворен је синоћ у Палама пројекцијом филма „Заклињем се“ који је освојио “гран-при” награду на Мартовском фестивалу 2021. године.

Сњежан Лаловић, директор Кинотеке Републике Српске истакао је да ће и ове године на кампусу учествовати еминентна имена из свијета филма са простора бивше Југославије попут глумице Тање Бошковић и филмског редитеља Лордана Зафрановића.

„Овај као и претходни кампуси исто тако доводи еминентна имена из свијета филма. Ту ће бити људи из југословенске кинотеке, долазе људи који се баве анимацијом – Снежана Трстењак и Дејан Дабић. Увече ћемо имати богат филмски програм, то су филмови који нису играни на нашим просторима и који се први пут појављују пред публиком“, рекао је Лаловић.

Он је додао да ће публика имати прилику да ужива у пројекцији бројних филмова, те додао да је за студенте организовано и предавање, у оквиру кампуса, на којем ће имати прилику да чују и виде искуства и знања људи који су већ дуго времена у филму.

„Оно што је важно нагласити јесте да на овогодишњем кампусу имамо студенте са различитих академија, различитих факултета који долазе из Баљалуке, Сарајева, Београда и са Цетиња. Ово је прилика да чују оне ствари које не могу да чују и виде у својим академијама, да учествују активно у тим предавањима и да се међусобно упознавају јер је наше жеља да се ова сва дружења касније рефлектују и на сарадњу“, истакао је Лаловић.

Предраг Бамбић, продуцент филма „Заклињем се“ честитао је Кинотеци Републике Српке на организацији десетог Кампуса, те истакао да је његов филм „Заклињем се“ дугометражног, документарног карактера и да говори о испраћају младића на служење војног рока 1991. године.

„На тој касети, послије уводних 20 минута снимљених забиљешки са телевизора се налазила биљешка о испрааћају младића у војску који је одлазио на служење војног рока у децембру 1991. године. Наравно, на тој касети су се видјели сви наши обичају, од тога да се напију сви редом укључујући и самог војника који, практично невесно, одлази на пут и стиже у касарну у Вараждину. Ту полаже заклетву, затим слиједи један прекид, па разговор са њим који је настао годину дана касније пошто се он, послије шест мјесеци, успио вратити кући. На том материјалу се потпуно физички види разлика да се младић, који је отишао у војску са 18 година, вратио као једна оштећена личност. Оно што је важно истаћи јесте да овај филм, ипак, има срећан крај“ додао је Бамбић.

Једна од учесница Филмског кампуса, студент Драматургије Факултета драмских уметности из Београда, Теодора Марковић, истакла је да је бити дио једног догађаја као што је Филмски кампус од великог значаја за студенте јер, поред доброг дружења, имају прилику да науче нове ствари и упознају нове људе који су дуго у филму и који ће им пренијети своје знање.

„Мислим да су ово сјајна мјеста, гдје поред учења и дружења, упознајемо и земљу и учимо и стварамо и то је за умјетнике нешто најважније. Филмска умјетност се веома промијенила, поготово у вријеме пандемије али мислим да увијек има времена за напредак“ додала је Марковићева.

На овогодишњем кампусу учествоваће Тања Бошковић, Предраг Веселиновић, Дејан Дабић, Александар Ердељановић, Лордан Зафрановић, Радослав Зеленовић, Божидар Марјановић, Стефан Младеновић, Слободан Симојловић и Снежана Трстењак.

Овогодишњи Филмски кампус на Палама одржава се у организацији Кинотеке Републике Српске, а подржали су га Министарство просвјете и културе Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Општина Пале и ЈУ Културно-спортски центар “Пале”.

Filter 2019