Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

У новом таласу насиља на сјеверу Космета повријеђено 10 људи, рањени Србин оперисан

Извор: Танјуг, Срна

Директор КБЦ Косовска Митровица Златан Елек рекао је данас Тањугу да су два пацијента која су повријеђена на сјеверу Косова збринута у тој установи и да је пацијенту који је упуцан извађен метак, крварење санирано као и да се налази на интензивној њези.

– Хитно је оперисан пацијент који је упуцан у леђа. Метак је прошао кроз десну лопатицу која је поломљена и готово изашао на предњој страни врата у близини великих крвних судова – рекао је Елек за Танјуг.

Он је додао да је други пацијент који је задржан примљен са повредама грудног коша.

Елек је рекао и да је укупно повријеђено 10 особа, а да је двоје задржано на лијечењу.

Он је објаснио да су се остали грађани углавном јављали због повреда очију изазваних сузавцем и лакших тјелесних повреда од гумених метака и да су послије санирања повреда напустили КБЦ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић саопштио је раније данас да су у акцији Косовске полиције која је упала на сјевер КиМ повријеђено више десетина грађана, као и да је тешко рањен у грудни кош Срећко Софронијевић којем се љекари боре за живот.

“Новости“ преносе да је Софронијевић рањен након што су припадници косовске полиције отворили ватру на окупљене грађане у Звечану.

Потпредсједница Владе Србије Зорана Михајловић позвала је данас поводом новог таласа насиља на сјеверу Косова и Метохије међународну заједницу да реагује и да не остаје нијема када је Србима у покрајини угрожен живот.

-Србија се залаже за политику мира, за дијалог и компромис, али остаје без подршке друге стране и међународне заједнице, која остаје нема када је Српкињама и Србима угрожен живот – рекла је Михајловић.

Потпредсједница Владе нагласила је да у тренуцима када је потребно да се дијалог настави, овакве провокације, пријетње и репресија неће помоћи.

-Зашто међународна заједница остаје нијема на насиље над Србима и толерише покушаје (приштинског премијера Аљбина) Куртија да регион врати у прошлост – питала је Михајловић.

Показивање силе према житељима сјеверне Митровице недопустиво је, рекла је она и додала да пријетње по безбједност и опстанак Срба у покрајини неће довести до компромиса који је неопходан.

-Нове, планске провокације, демонстрација полицијске репресије и насиље које спроводе представници привремених институција у Приштини, у супротности су свему чему теже регион и Европа у 21. веку, а то су развој, толеранција и сарадња – рекла је Михајловић.

Епархија рашко-призренска позвала је данас на смиривање ситуације на сјеверу КиМ и најооштрије апеловала да се полицијске снаге хитно повуку јер ситуација може додатно да ескалира.

-Употреба силе од стране албанске косовске полиције, посебно ватреног оружја, представља отворени акт агресије против грађана на етничкој основи и пријети да изазове огромну безбједносну нестабилност – наводи се у саопштењу објављеном на сајту епархије.

Епархија је апеловала и на међународне снаге КФОР-а и ЕУЛЕКС-а да хитно успоставе мир и ред и заштите грађане од насилног понашања полиције, а грађане да покажу максималну уздржаност.

-Поводом јутрошње акције Косовске полиције на сјеверу КИМ, при чему је употребљено насиље против српских грађана, Епархија рашко-призренска изражава највећу забринутост и позива на смиривање ситуације- истакла је епархија.

Filter 2019