Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

У Источном Новом Сарајеву данас манифестација посвећена грчком празнику

Извор: Срна

Матична библиотека Источно Сарајево, Средња школа “28. јуни” Источно Ново Сарајево и Центар за хеленске студије Филозофског факултета Источно Сарајево организују данас манифестацију посвећену грчком празнику Охи-мера или Дан “Не”.

У оквиру манифестације предвиђене су поздравне ријечи организатора, кратки осврт на историјски догађај који у Грчкој обиљежава дан кад су Грци рекли-не, те примјери стварања и његовања културне, духовне и пријатељске везе грчког и српског народа, најављено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Манифестација ће бити уприличена у амфитеатру Средње школе “28. јуни” с почетком у 17.00 часова. Овај догађај ће својим присуством увеличати амбасадор Грчке у БиХ Димитрос Папандреу са сарадницима, наведено је у саопштењу.

Видео-презентацију и колажни програм припремили су, уз подршку професора, ученици Средње школе “28. јуни”.

Охи дан или Оки дан слави се широм Грчке, Кипра и грчких заједница широм свијета 28. октобра.

Охи дан обиљежава одбијање грчког премијера Јоаниса Метаксаса ултиматума италијанског диктатора Бенита Мусолинија 28. октобра 1940. године након чега је услиједио контранапад Грчке на италијанске снаге на планинама Пиндуса за вријеме грчко-италијанског рата и грчког отпора током окупација Осовине.

Filter 2019