Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

У Институту за јавно здравство почиње вакцинација трећом дозом

Извор: Срна

Вакцинација трећом, бустер, дозом вакцине против вируса корона приоритетних група грађана, као што су особе старије од 65 година, те хронични болесници, почиње данас у Институт за јавно здравство Републике Српске.

Портпарол Института за јавно здравство Републике Српске Милка Мрђа је у изјави за Срну рекла да су у Институту већ почели са прозивањем ових група грађана на имунизацију трећом дозом.

Она је додала да ће оне особе које су прве двије дозе вакцине примиле у домовима здравља у Републици Српској, тамо добити и трећу дозу, према плановима тих здравствених установа.

Мрђа је истакла да ће домови здравља у Републици Српској планове правити према својим капацитетима, те позивати грађане на вакцинацију трећом дозом.

Како су раније саопштили у Институту, за примање треће дозе, потребно је да прође шест мјесеци од ревакцинације, те да ће први на листи за примање треће дозе бити особе старије од 65 година, те хронични болесници.

– У овом моменту, трећа доза може се примјењивати код особа старијих од 65 година старости, корисницима домова за стара лица, хроничним болесницима становништва, које су другу дозу примиле прије 31. марта ове године – навели су раније у Институту.

Додали су да трећу дозу сада могу примити и особе које раде на радним мјестима са високом изложеношћу, као што су медицински радници, особе запослене у домовима за стара лица, те просвјетни радници.

Из Института су навели да се као бустер доза даје иста вакцина која је кориштена за прве двије дозе вакцинације.

– Када је у питању вакцина Спутњик, као бустер доза даје се компонента један вакцине. Могуће је као бустер дозу примијенити и различите вакцине. Према доступним ограниченим доказима, у оваквом случају се сугерише примјена вакцине другачијег механизма дјеловања. Препоруку о томе коју вакцину треба дати за бустер дозу треба да донесе надлежни доктор медицине или доктор медицине на пункту за вакцинацију – навели су раније из Института.

Грађани Републике Српске који су примили прве двије дозе у иностранству могу да приме бустер дозу у Републици Српској, под условом да имају валидну потврду о прве двије дозе са кју ар кодом, те да се податак о тим дозама унесе у програм Института за јавно здравство Републике Српске.

Filter 2019