Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Уставни Суд у Словенији суспендовао одлуку о обавезној вакцинацији

Извор: Глас Српске

Уставни суд Словеније данас је привремено суспендовао одлуку владе о обавезном вакцинисању државних службеника, зато што је оцијенио да се на тај начин крше њихова права о раду.

Неколико синдиката затражило је оцјену уставности одлуке по којој радници у државној управи од петка 1. октобра за долазак на посао морају да имају потврду да су се вакцинисали најмање једном дозом вакцине против вируса корона или да су вирус прележали, преноси агенција Хина.

Синдикалци тврде да онима који то одбију пријети отказ, а влада тврди да је само ријеч о привременој мјери како би се заштитило здравље и нормално функционисање државе.

Уставни суд је оцијенио да би одлука могла да доведе до отказивања уговора о раду.

“То би значило не само погоршање положаја запослених него би угрозило њихова радна права”, навео је суд у образложењу.

Овом суспендованом одлуком, која је наишла на негативне критике јавности, било би обухваћено око 130.000 људи који су до првог октобра морали да добију барем прву дозу вакцине, а до првог новембра другу, како би могли да наставе да раде.

Влада је ову мјеру, како се наводи, намјеравала временом да прошири на друге категорије становништва како би се број вакцинисаних повећао на 70 одсто популације.

Filter 2019