Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Uručena 44 posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca

Autor: FILTER/D.L.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Slobodan Župljanin i zamjenik načelnika opštine Pale Srđan Butulija danas su uručili 44 posthumna odlikovanja porodicama poginulih boraca sa teritorije opština Pale, Sokolac i Istočna Ilidža.

Svjetlana Lizdek danas je primila odlikovanje za svog oca, poginulog borca Vojske Republike Srpske. Ona je rekla da je današnja dodjela odlikovanja od velikog značaja kako za nju, tako i za sve porodice poginulih boraca.

„Ovaj komadić metala i plaketu koju smo danas primili, za nas predstavljaju najmanje tri stvari – žal štto ljudi to nisu primili u svoje ruke, što nisu malo duže bili s nama i što im se to, upravo, posthumno desilo. Zatim, ponos na njihovu hrabrost, na velikodušnost i požrtvovanost, i sve ono što su oni branili i čuvali životom, da i mi, kao njihovi potomci, branimo i čuvamo, takođe, životom“, istakla je Svjetlana.

Momirka Pajić, prije 28 godina izgubila je supruga u Odbrambeno-otadžbinskom ratu. Ona je istakla da je današnja dodjela odlikovanja u njoj probudila mnogo emocija jer ovim priznanjem se pokazuje da nisu zaboravljeni oni koji su svoje živote izgubili u ratu.

„Zaista se zahvaljujem što se neko sjetio poslije toliko godina da ne zaboravi naše supruge, očeve, kao što se sjetila naša predsjednica i Boračka organizacija. U ime svih članova porodica poginulih boraca zaista se zahvaljujem”.

Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske istakao je da današnje odlikovanje predstavlja način na koji Republika Srpska i srpski narod žele da se oduži ljudima koji su svoje živote dali za stvaranje Republike Srpske. On je dodao da je u 2021. godini ukupno uručeno 396 odlikovanja.

„Danas smo izvršili uručivanje posthumnih odlikovanja za naše heroje, borce Vojske Republike Srpske koji su za Republiku Srpsku dali ono što se najvše mogli dati, dali su svoje živote. Oni zaslužuju da ih se sjećamo svih 365 dana u godini a ne samo ovaj dan. Svi u Republici Srpskoj i čitav srpski narod mora da poštuje tu žrtvu jer narod koji nema istoriju neće psotojati ukoliko ne bude poštovao svoje heroje. Oni moraju biti stalna briga svih društvenih struktura i institucija Republike Srpske“ istakao je Župljanin.

Srđan Butulija, zamjenik načelnika opštien Pale istakao je da će opština Pale nastaviti da pomaže Boračkoj organizaciji Pale, kao i boračkoj populaciji kako bi poboljšali materijalni status boraca i njihovih porodica.

„Prije svega, današnjim odlikovanjima željeli smo iskazati jednu veliku zahvalnost i poštovanje borciam koji su dali živote za nastanak i odbranu Republike Srspke. Mi ne smijemo te ljude da zaboravimo i moramo da budućim generacijama prenosimo znanja kako bi oni mogli dalje da njeguju, čuvaju i poštuju ono što su borci stvorili a to je Republika Srpska, kao garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima“, dodao je Butulija.

Filter 2019