Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Уручена 44 постхумна одликовања породицама погинулих бораца

Аутор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Изасланик предсједника Републике Српске Слободан Жупљанин и замјеник начелника општине Пале Срђан Бутулија данас су уручили 44 постхумна одликовања породицама погинулих бораца са територије општина Пале, Соколац и Источна Илиџа.

Свјетлана Лиздек данас је примила одликовање за свог оца, погинулог борца Војске Републике Српске. Она је рекла да је данашња додјела одликовања од великог значаја како за њу, тако и за све породице погинулих бораца.

„Овај комадић метала и плакету коју смо данас примили, за нас представљају најмање три ствари – жал штто људи то нису примили у своје руке, што нису мало дуже били с нама и што им се то, управо, постхумно десило. Затим, понос на њихову храброст, на великодушност и пожртвованост, и све оно што су они бранили и чували животом, да и ми, као њихови потомци, бранимо и чувамо, такође, животом“, истакла је Свјетлана.

Момирка Пајић, прије 28 година изгубила је супруга у Одбрамбено-отаџбинском рату. Она је истакла да је данашња додјела одликовања у њој пробудила много емоција јер овим признањем се показује да нису заборављени они који су своје животе изгубили у рату.

„Заиста се захваљујем што се неко сјетио послије толико година да не заборави наше супруге, очеве, као што се сјетила наша предсједница и Борачка организација. У име свих чланова породица погинулих бораца заиста се захваљујем”.

Слободан Жупљанин, изасланик предсједника Републике Српске истакао је да данашње одликовање представља начин на који Република Српска и српски народ желе да се одужи људима који су своје животе дали за стварање Републике Српске. Он је додао да је у 2021. години укупно уручено 396 одликовања.

„Данас смо извршили уручивање постхумних одликовања за наше хероје, борце Војске Републике Српске који су за Републику Српску дали оно што се највше могли дати, дали су своје животе. Они заслужују да их се сјећамо свих 365 дана у години а не само овај дан. Сви у Републици Српској и читав српски народ мора да поштује ту жртву јер народ који нема историју неће псотојати уколико не буде поштовао своје хероје. Они морају бити стална брига свих друштвених структура и институција Републике Српске“ истакао је Жупљанин.

Срђан Бутулија, замјеник начелника општиен Пале истакао је да ће општина Пале наставити да помаже Борачкој организацији Пале, као и борачкој популацији како би побољшали материјални статус бораца и њихових породица.

„Прије свега, данашњим одликовањима жељели смо исказати једну велику захвалност и поштовање борциам који су дали животе за настанак и одбрану Републике Срспке. Ми не смијемо те људе да заборавимо и морамо да будућим генерацијама преносимо знања како би они могли даље да његују, чувају и поштују оно што су борци створили а то је Република Српска, као гарант опстанка српског народа на овим просторима“, додао је Бутулија.

Filter 2019