Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Izvor: KP “Vodovod i kanalizacija” Istočno Sarajevo

KP “Vodovod i kanalizacija” A.D. Istočno Sarajevo je u prethodnom periodu realizovalo niz aktivnosti u obezbjeđenju dodatnih količina vode, kao alternativu smanjenom proticaju izvorišta Tilava, uzorkovano dugim sušnim periodom.

Između ostalog, u sistem vodosnadbijevanja uvedeno je izvorište Topličina, izdašnosti 7-10 l/s, kao i izvorište Kasipovac izdašnosti 8-12 l/s.
Uspostavljena je veza cjevovoda Grada Istočno Sarajevo sa Gradom Sarajevo čime su stvorene pretpostavke za povlačenje maksimalnih 20 l/s iz sistema vodosnabdijevanja Grada Sarajeva.
Trenutno izdašnost izvorišta Tilava iznosi 77 l/s a izvorišta Toplik 28 l/s. Sve prethodno nabrojano daje nam zbir od 140 l/s, što predstavlja granicu prosječne potrošnje Opština Istočno Sarajevo i Istočna Ilidža.

U skladu sa svim prethodnim parametrima, odlučili smo se da ukinemo redukcije vode jer smatramo da trenutno imamo dovoljne količine vode za uredno vodosnabdijevanje građana. Od danas sva naselja dvije opštine imaju uredno vodosnadbijevanje.

Ovim putem apelujemo, kao i mnogo puta do sada na racionalnu potrošnju vode. Neracionalna potrošnja dovela bi nas do deficita u dotoku sa dostupnih izvorišta u odnosu na potrošnju čime bi bili prinuđeni na određene manipulacije na mreži kako bi zaštitili filtersko postrojenje i samu mrežu.

U prethodnom periodu imali smo redukcije vode, koje su značajno iscrpile ljudske resurse našeg Preduzeća uz sve ostale aktivnosti koje su se realizovale. To je najnepovoljnija opcija za građane kao i za zaposlene u našem Preduzeću. Budimo odgovorni i štedimo vodu kako bi time omogućili i drugima da je imaju u dovoljnim količinama.

Radnici KP “Vodovod i kanalizacija” A.D. Istočno Sarajevo nastavljaju aktivnosti na obezbjeđenju dodatnih količina vode. Trenutno se realizuje projekat hidrogeoloških istraživanja šireg područja naselja Toplik i Tilava, nakon čega bi pristuplili izvođenju testnih bušotina i u zavisnosti od rezultata nadamo se i eksploatacionih bunara čime bi obezbjedili dodatne količine vode.

Filter 2019