Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Извор: КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево

КП “Водовод и канализација” А.Д. Источно Сарајево је у претходном периоду реализовало низ активности у обезбјеђењу додатних количина воде, као алтернативу смањеном протицају изворишта Тилава, узорковано дугим сушним периодом.

Између осталог, у систем водоснадбијевања уведено је извориште Топличина, издашности 7-10 л/с, као и извориште Касиповац издашности 8-12 л/с.
Успостављена је веза цјевовода Града Источно Сарајево са Градом Сарајево чиме су створене претпоставке за повлачење максималних 20 л/с из система водоснабдијевања Града Сарајева.
Тренутно издашност изворишта Тилава износи 77 л/с а изворишта Топлик 28 л/с. Све претходно набројано даје нам збир од 140 л/с, што представља границу просјечне потрошње Општина Источно Сарајево и Источна Илиџа.

У складу са свим претходним параметрима, одлучили смо се да укинемо редукције воде јер сматрамо да тренутно имамо довољне количине воде за уредно водоснабдијевање грађана. Од данас сва насеља двије општине имају уредно водоснадбијевање.

Овим путем апелујемо, као и много пута до сада на рационалну потрошњу воде. Нерационална потрошња довела би нас до дефицита у дотоку са доступних изворишта у односу на потрошњу чиме би били принуђени на одређене манипулације на мрежи како би заштитили филтерско постројење и саму мрежу.

У претходном периоду имали смо редукције воде, које су значајно исцрпиле људске ресурсе нашег Предузећа уз све остале активности које су се реализовале. То је најнеповољнија опција за грађане као и за запослене у нашем Предузећу. Будимо одговорни и штедимо воду како би тиме омогућили и другима да је имају у довољним количинама.

Радници КП “Водовод и канализација” А.Д. Источно Сарајево настављају активности на обезбјеђењу додатних количина воде. Тренутно се реализује пројекат хидрогеолошких истраживања ширег подручја насеља Топлик и Тилава, након чега би приступлили извођењу тестних бушотина и у зависности од резултата надамо се и експлоатационих бунара чиме би обезбједили додатне количине воде.

Filter 2019