Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Удружење “Четири плус” предлаже закон: За свако дијете минималац до 18. године

Извор: Глас Српске

Све мајке у Републици Српској за свако рођено дијете имале би мјесечни додатак у висини минималне плате, а то право би остваривале без обзира на то да ли су запослене или не, док им дјеца не напуне 18 година.

Предвиђено је то “законом о мајци”, који је већ скројен у републичком Удружењу породица са четворо и више дјеце “Четири плус”, а чији ће финални текст идуће седмице бити послат на адресу Владе РС.

Предсједник овог удружења Миладин Готовац рекао је да је садржај закона пажљиво и дуго припреман, те да је њихов рад подржала и предсједница Републике Српске.

– То би био једини закон у којем не би било никакве дискриминације. Ни политичке, ни вјерске, ни расне. Да би мајка остварила право на додатак, потребна је само једна ствар – да роди дијете и да живе  у Српској – поручио је Готовац.

Потпредсједник удружења и идејни креатор “закона о мајци” Дејан Тодоровић открио је “Гласу Српске” детаље овог документа, чијим би усвајањем и примјеном, како каже, свеобухватно био ријешен проблем наталитета у Српској.

Био би формиран матерински додатак, фонд за мајку и порез за мајку. Фонд за мајку био би класичан фонд, са само једном операцијом – да прослиједи новац, док би порез за мајку имао неколико извора, међу којима три највећа, којима би се оптеретили запослени, фирме и власници капитала – објашњава Тодоровић.

Када је ријеч о порезу за запослене, многи садашњи порези би усвајањем овог закона, како каже, били елиминисани.

– Порези за запослене зависили би од висине њихових плата, док би порези за фирме зависили од прихода које остваре. Фирме би, на примјер, издвајале 0,5 или један одсто искључиво од прихода, а не од промета, јер је он у надлежности Управе за индиректно опорезивање БиХ, а приходи су у надлежности РС. То значи, ако је нека фирма имала приход 100.000 марака, издвојила би 1.000 у фонд за мајку – појашњава Тодоровић.

Додаје да би опорезивање власника капитала реализовали тако што би један одсто од добити фирме ишао у фонд за мајку.

– На овај начин читаво друштво поднијело би терет и пунило фонд, из којег би потом сва дјеца добијала додатак до своје 18. године – истиче Тодоровић и додаје да би са пунољетством губили право на тај додатак.

Међутим, мајкама са троје дјеце и након пунољетства и престанка добијања додатка обезбиједила би се, како каже, једна минимална плата до краја живота, а мајкама са четворо и више дјеце износ од двије минималне плате.

Министарка породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић истиче да је “закон о мајци” одлична идеја, која јој се много допала, те да би било значајно за Републику Српску да буде усвојен.

– Суштина цијеле те приче јесте да би се кроз овај закон нашао модалитет функционисања једног фонда, а захваљујући којем би свака мајка имала право за свако дијете да прима одређене накнаде, чиме би добила сигурност – рекла је Давидовићева.

Нагласила је да ће, чим из удружења добију текст овог закона, формирати радну групу, али и одржати консултативне састанке са представницима удружења и са представницима институција како би видјели у ком правцу треба ићи.

– Идеја као идеја је одлична и ја бих се истински и као министар заложила за цијелу ту причу – поручила је Давидовићева.

Стање

Миладин Готовац каже да тренутно у Републици Српској има више од 5.000 породица са четворо и више дјеце.

– Висина додатка на дјецу за 2021. годину износи 46,80 марака за друго и четврто дијете и 93,60 КМ за треће дијете – навео је Готовац.

Матерински додатак у Српској износи 405 марака, а на њега имају право све незапослене мајке у трајању од 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете у трајању од 18 мјесеци.

Filter 2019