Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Суђење Кујовићу за изазивање саобраћајне несреће у Палама још увијек није почело

Извор: srpskainfo.com

Чланови породице настрадалих супружника Данијеле (42) и Дариа Хршума (50) из Пала огорчени су на рад правосуђа, јер већ 14 мјесеци није почело суђење оптуженом Амиру Кујовићу (37).

Кујовић је оптужен да је у августу прошле године, управљајући пијан аутомобилом, изазвао саобраћајну несрећу у којој су погинули Хршумови.

Дарио је био начелник за управно правне послове у Полицијској управи Источно Сарајево.

Ратко Хршум, отац настрадалог Дарија, испричао је за Српскаинфо да породица проживљава агонију, јер ни послије 14 мјесеци није почело суђење оптуженом Кујовићу.

– Прво смо шест мјесеци чекали да се подигне оптужница, јер су се чекали неки токсиколошки налази. Таман када је требало почети суђење, тужилац који је радио на том предмету напустио је случај јер је добио посао у ВСТС. Па смо морали чекати новог тужиоца да се упозна са случајем и да коначно почне суђење – појашњава Ратко Хршум.

Тужиоци

Каже да су касније добили информацију да би ускоро требало почети суђење, али је услиједио нови шок.

– Пред сам почетак новог суђења, опет исти проблем. Тада су нас обавијестили и да је други тужилац одустао од нашег случаја, зато што је добио посао у Кантоналном тужилаштву, па смо морали чекати трећег тужиоца – каже Хршум.

У разговору за Српскаинфо истиче да је трећи тужилац, који је додијељен овом случају, коректан и да су очекивали да сада све крене како треба.

– Остали смо шокирани када смо прошле седмице дошли на суђење јер смо мислили да смо коначно дочекали да почне суђење Кујовићу, који је пијан и дрогиран усмртио мог сина и снају. Међутим, Кујовић је опет нашао начин да избјегне да му почне суђење – огорчен је Хршум.

Наводи да је оптужени Кујовић на суђење послао налаз, на којем је наведено да има корону.

– Налаз је урадио у лабораторији за коју нисам никада раније чуо, а урадио га је само два сата пред почетак суђења. Због тога је суђење опет одгођено. То стварно више нема смисла, ми смо остали без дјеце, наши унуци без родитеља, а ово суђење никада да почне – истиче Ратко Хршум.

Казна до 15 година затвора

Каже да породици остаје једино да се нада да ће суђење коначно почети у новембру и да се више неће дешавати сличне ствари.

Окружно јавно Тужилаштво у Источном Сарајеву  у мају ове године подигло је оптужницу против Кујовића због изазивања саобраћајне несреће у којој су погинули супружници Данијела и Дарио Хршум из Пала, а тешко је повријеђена његова сапутница Амина Р.

Кујовићу је на терет стављено кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја, за које је запријећена казна од три до 15 година затвора.

У оптужници, коју је потврдио Окружни суд у Источном Сарајеву, наводи се да је дјело починио с умишљајем, јер се није придржавао саобраћајних прописа, чиме је угрозио јавни саобраћај и довео у опасност животе људи, усљед чега је наступила смрт више особа.

Несрећа се догодила 11. августа прошле године на магистралном путу Пале – Љубогошта.

Алкохол

У оптужници се наводи да је Кујовић без важеће возачке дозволе управљао “мерцедесом ГЛЦ 350”, који је власништво Б.А, и да је возио са 0,41 промила алкохола у крви.

– Оптужени није прилагодио брзину карактеристикама и стању пута, видљивости, атмосферским приликама и саобраћајним знаковима. На дијелу пута гдје је брзина ограничена на 60 километара на час возио је брзином од 75, иако је безбједна брзина била до 49 километара на сат – наводи се у оптужници.

Појашњава се да Кујовић возило није држао уз десну ивицу коловоза, већ је прешао у лијеву траку, намјењену за саобраћај из супротног смјера. Свјестан да тако може угрозити јавни саобраћај и довести у опасност животе људи, Кујовић је на то пристао и изгубио је могућност да избјегне саобраћајну незгоду.

– Предњим дијелом возила оптужени је ударио у “ауди А3”, којим је управљао Дарио Хршум крећући се из Љубогоште према Палама – додаје се у оптужници.

Усљед удара “ауди” је слетио с коловоза и у њему су настрадали супружници Дарио и Данијела Хршум, иза којих су остала два малољетна сина.

У “мерцедесу” је тешко повријеђена Амина Р, која је задобила прелом бутне кости.

Filter 2019