Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Сутра почиње Свјетско првенство у бициклизму за аматере, пријављено 1.000 такмичара

Извор: Срна

За учешће на Свјетском првенству у бициклизму за аматере, које ће од сутра до недјеље, 10. октобра, бити одржано у Источном Сарајеву, до сада је пријављено око 1.000 бициклиста са четири континента, а према прелиминарним списковима пријава, доћи ће такмичари из педесетак земаља.

Према оцјени комесара Међународног бициклистичког савеза /УЦИ/, као и утисцима такмичара који су учествовали на квалификационој трци у августу, све четири стазе су врло захтјевне, а нарочито медио фондо и гран фондо, који се завршавају на Јахорини, саопштено је из Асоцијације за спорт.

У саопштењу се истиче да би број учесника био и већи, али такмичари из Азије и Аустралије, нажалост, готово сигурно неће моћи да учествују због ковид протокола и ограничења путовања која су на снази у њиховим земљама.

Првенство је прилагођено ширем кругу бициклиста, па су током квалификационих надметања сви могли да изаберу за коју дисциплину ће да “јуре” норму.

На врхунцу сезоне на Свјетском првенству заказане су четири дисциплине – индивидуални хронометар, тимски хронометар, медио фондо и гран фондо трка.

Први на распореду је индивидуални хронометар, који ће бити одржан на истој стази као у квалификацијама у Палама, а стартоваће у сриједу, 6. октобра, у 13.00 часова.

За ову дисциплину до сада је пријављено више од 200 такмичара који ће се борити против штоперице на стази од 19,2 километра.

Дан касније биће вожена најопуштенија трка првенства – тимски хронометар. Четворица бициклиста из исте земље имаће прилику да саставе штафету, а вријеме ће им се рачунати збирно.

“Треба нагласити да из једне земље може бити више тимова. Ово интересантно такмичење сигурно ће привући доста пажње у Источном Новом Сарајеву, посебно што је старт у четвртак, 7. октобра, у 17.00 часова”, наведено је у саопштењу.

Потом слиједи дан одмора и припрема за двије најважније трке.

Медио фондо је на програму у суботу, 9. октобра, а иако је старт у Источном Новом Сарајеву, а циљ на Јахорини ипак је нешто лакши од гран фонда и намијењен је нешто искуснијим бициклистима који ће морати да превезу 100 километара.

Посљедњег дана првенства у недјељу, 10. октобра, биће вожено велико финале – гран фондо трка, која ће окупити највећи број такмичара.

Стаза је иста као на квалификационој трци, али је додатним кругом продужена са 100 на 135 километара уз алтитуду од 1.060 метара.

Трка ће стартовати у Спасовданској улици у 10.00 часова, а очекује се да најбољи на циљ дођу нешто прије 13.00 часова.

Filter 2019