Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Српска припрема лекс специјалис за кисеоник: Биће регулисано све, од боца до сертификата

Извор: Глас Српске

Република Српска би за неколико дана требало да добије нови закон који ће регулисати снабдијевање кисеоником здравственог сектора, чиме се више не би дозволило да се, како поручују упућени, поново нађе у садашњој ситуацији, односно да нема количина колико је потребно.

Премијер Радован Вишковић је, након састанка републичких званичника са директорима болница у Српској, најавио да ће Влада припремити потребна акта и тражити посебну сједницу Народне скупштине Српске већ почетком идуће седмице и усвојити потребна документа да би здравствене установе имале уредно снабдијевање медицинским кисеоником. Поновио је да је кисеоник који се данас користи у здравственом сектору исти као што се употребљавао и прије ратних дешавања на простору БиХ и послије, те прије годину, двије или прије пет.

Вишковић је поручио да не могу допустити да било ко у Републици Српској изгуби живот јер на тржишту нема довољних количина кисеоника који се назива медицински, нагласивши да ће урадити све да обезбиједе довољне количине кисеоника за потребе здравства Републике Српске.

– То данас радимо путем донација, како бисмо прошли кроз ову ситуацију, и наш здравствени систем има довољне количине кисеоника. Уредићемо то и законом и већ од сљедеће седмице имати уређену законодавну процедуру кад је у питању снабдијевање кисеоником здравственог сектора – истакао је он.

План је, наиме, да Народна скупштина Српске усвоји лекс специјалис који ће регулисати питање снабдијевања болница, о чему, како је поручено, има сагласности. Саговорник “Гласа Српске” појашњава да Српска има право да регулише ову област јер то никада није до краја, на прави начин, завршено на нивоу БиХ, те се и дошло у ситуацију у коју се дошло.

– Законом ће се у Српској регулисати материја до детаља, и то од почетка до краја. Од боца до сертификата – истакао је наш саговорник.

Замјеник директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске Ненад Стевандић, који је присуствовао састанку у Источном Сарајеву, гдје су биле и остале колеге из здравства, истиче за “Глас” да Српска не смије бити ничији талац, “нити прописа на нивоу БиХ насталих преносом надлежности, ни коалиције политичара из Српске са онима из ФБиХ који ће производити афере”.

– Српска мора имати прописе и могућности, те се потрудити да има добре линије за увоз кисеоника. Не смије се поновити криза јер је евидентно да се у БиХ не производи довољно кисеоника за све здравствене установе – каже Стевандић.

Бањалучка фирма “Крајина група” добила је недавно, како је објавио “Глас”, дозволу за промет медицинског кисеоника и тренутно је једина фирма у Српској са том дозволом Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ. Из те фирме су, међутим, поручили да због недостатка кисеоника на тржишту, који је узроковао вирус корона, сама дозвола не значи много. Уз то су навели и да је компанија “Месер”, која снабдијева скоро комплетно тржиште ФБиХ, у могућности да обезбиједи одређене количине медицинског кисеоника и за здравствене установе у Српској, али ни они нису сигурни до када ће моћи да обезбјеђују кисеоник.

Количине

Републички званичници су пренијели да је дневна потрошња кисеоника у здравственом сектору Српске око 18 тона дневно, а да фабрика “Месер” у Зеници може да произведе дневно 400 тона, од чега жељезара троши 390 тона. Радован Вишковић је рекао да је познато да је “Месер” раније узимао кисеоник од фирме којој се то данас забрањује и дистрибуисао га широм БиХ, те нагласио да се не може дозволити да се на такав начин игра са животима грађана.

Filter 2019