Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Srpska dobija još dva zaštićena prostora: Pećinu Mokranjska Miljacka i stanište Gostilj

Izvor: RTRS

Republika Srpska nema more ali ima nevjerovatnih mjesta i zadivljujuću prirodu koja domaći turizam čini veoma popularnim. Tek nekolicina prirodnih bogatstava Srpske nalazi se na listi zaštićenih područja, ali posljednju deceniju sve više se radi na tome. A do kraja ove godine Srpska će dobiti još dva zaštićena područja – pećinu Mokranjska Miljacka kod Pala i stanište Gostilj na planini Ozren.

Nacionalnim parkovima Kozara i Sutjeska, ljepotama Une i Drine i mnogim drugim, do kraja ove godine pridružiće se i pećina Mokranjska Miljacka kod Pala i stanište Gostilj na planini Ozren na listi zaštićenih područja Srpske.

Obje lokacije od velikog su značaja za očuvanja prirodnog bogatstva i tradicije. Gostilj kod Ozrena od davnina je poznat po ljekovitoj travi Iva. Svake godine praznik Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja na Gostilju se sakuplja nekoliko stotina zaljubljenika u prirodu kako bi prisustvovali tradicionalnoj manifestaciji “Branje trave ive na Ozrenu”.

Zaštita Gostilja strateški je neizbježna upravo iz razloga da se zaštiti stanište ove ljekovite trave koja za sada nije ugrožena, ali neodgovornim branjem mogla bi postati.

Pećina Mokranjska Miljacka jedna je od najdužih do sada istraženih pećina u BiH. Za razliku od ostalih turistički uređenih speleoloških objekata, zahtjeva mnogo veću pažnju. Zaštitom ovog prirodnog bogatstva omogućiće se nesmetano odvijanje prirodnih procesa u njoj.

Značaj pećine Mokranjska Miljacka ogleda se u mnogim aspektima. Zanimljiva je zaljubljenicima prirode, istraživačima, speleolozima i to je čini još atraktivnijom i reprezentativnijom u turizmu.

Svaki zaštićeni prirodni lokalitet, kulturno mjesto ili spomenik predstavlja izuzetno veliko bogatstvo kako za društvo i buduće generacije, tako i za turizam u Srpskoj.

U Srpskoj je trenutno zaštićeno 29 područja među kojima su dva rezervata prirode, tri nacionalna parka, 15 spomenika prirode, dva zaštićena staništa, četiri parka prirode i tri područja sa održivim korišćenjem prirodnih resursa.

Filter 2019