Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Србија уводи ковид пропуснице од суботе од 22 часа за угоститељске објекте у затвореном

Извор: РТС

Епидемијска ситуација се не смирује. Од 23. октобра, од 22 часа уводе се ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном, одлучио Кризни штаб. Ковид пропуснице неће имати фотографије, већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу. Сутра о томе одлука Владе.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је, после сједнице Кризног штаба, да је епидемијска ситуација катастрофална, “не смирује се”, па се од суботе од 22 сата уводе ковид пропуснице за све угоститељске објекте у затвореном.

“То се односи на све угоститељске објекте и биће ковид пропуснице обавезне у ресторанима, кафићима, баровима и свим сличним објектима након 22 сата од суботе, 23. октобра, тако да нећете моћи да будете у затвореном без валидне ковид пропуснице”, рекла је Брнабићева.

Рекла је да је било проблема око фотографија на ковид пропусницама, тако да оне неће имати фотографије већ ће ковид редари и друга овлашћена лица моћи да затраже на увид лични документ са фотографијом уз пропусницу, личну карту или пасош или други званични документ издат од званичног органа.

Премијерка је изјавила да се ковид сертификати уводе за боравак у угоститељским објектима после 22 сата зато што у то вријеме има много више људи у затвореном, више музике и више контаката него у 9 сати.  

Брнабићева је најавила да ће Влада одлуку о увођењу ковид пропусница усвојити сутра на редовној сједници.

Ковид пропуснице и за свадбе и друга весеља после 22 сата

Премијерка Србије изјавила је да ће ковид пропуснице важити и за свадбе и друга весеља организована у затвореном након 22 часа.

“Ова мјера укључује и свадбе. Ако неко жели да има свадбу на отвореном, може и не треба ковид пропусница. Ако неко жели да има свадбу у затвореном и да је заврши прије 22 часа, за то такође не треба ковид пропусница. Међутим, ако неко жели да има свадбу или рођендан у затвореном простору, након 22 часа, у угоститељском објекту, мора да има ковид пропусницу”, изјавила је Брнабићева.

Додаје и да не морају сви који долазе на свадбу да буду вакцинисани, већ могу да се тестирају како би сви били безбједни.

На питање о томе шта предлаже медицински дио Кризног штаба у вези са затварањем, Брнабићева је рекла да у медицинском дијелу штаба за то не постоји консензус јер је то, како каже, тешко питање. 

Ковид сертификати на папиру или у дигиталном формату

Премијерка Брнабић објаснила је да ковид пропуснице не подразумијевају само доказ о вакцинацији, већ и пи-си-ар тест не старији од 72 сата, антигенски тест не старији од 48 сати и потврду о прележаном коронавирусу не старију од седам мјесеци.

Рекла је да, када је ријеч о вакцинама – подразумијева се да друга доза вакцине није дата прије више од 210 дана, односно прије седам мјесеци.

“За странце је потребан дигитални ЕУ сертификат или сертификат оне земље са којом Србија има потписан уговор о признавању сертификата. Надамо се да ће ово поспјешити вакцинацију. Ово је нама једини начин да побиједимо коронавирус”, рекла је Брнабићева.

Према њеним речима, сертификат ће моћи да се показује у папирном облику или у дигиталном формату преко мобилног телефона.

“Ковид редар ће скенитрати QR код који показује да ли је сертификат валидан”, рекла је Брнабићева и додала да ће чланови Кризног штаба држати предавања у школама и на факултетима.

Како каже, ако имате велику скепсу према вакцинацији, то није проблем само за епидемију коронавируса, већ и за вакцинацију од других болести, које су нестале али би зато могле да се врате.

“Вакцина је највећа тековина савремене медицине и науке. Крећемо од суботе и молим све да због себе и ближњих, али и младих људи, поштују мјере. Да носимо маске у затвореном, на отвореном када нема дистанце и да се вакциништемо. Вакцинација, вакцинација, вакцинација”, закључила је Брнабићева.  

Filter 2019