Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Случај запошљавања у Граничној полицији БиХ: Жена у осмом мјесецу трудноће положила тестове физичке издржљивости

Извор: mondo.ba

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) и данас су изузимали документацију у сједишту Граничне полиције БиХ у оквиру предмета “Kонак”, а у вези с незаконитостима при запошљавању 150 кадета.

Портал klix.ba наводи невјероватан детаљ конкурса, који говори да је међу 150 примљених кадета у ГП БиХ била и трудница у седмом или осмом мјесецу трудноће.

Готово је невјероватно да се жена у тако високом стадијуму трудноће смјела излагати тешким физичким напорима који су подразумијевали Kуперов тест физичке издржљивости, пливање стилом лептир, скокове удаљ, трчање 3.000 метара, трбушњаке, склекове, чучњеве и слично.

Та кандидаткиња се према наводима сарајевског портала прије неколико дана и породила, а тестови физичке снаге су одржани прије отприлике мјесец и по.

Гранична полиција БиХ је суспендовала Рејхана Раковића, вишеструко награђиваног службеника ГП БиХ, код којег је према незваничним информацијама пронађено близу 100 хиљада KМ за које се сумња да потјечу од коруптивних радњи и активности приликом конкурса за пријем запоселних у ову полицијску агенцију.

Раковићу, као и Енсару Саличиновићу и Kениту Чакићу државни суд је одредио једномјесечни притвор.

Припадници Сипе су изузели и снимке с надзорних камера у дирекцији ГП БиХ, а наводно постоје и снимци с терена на којима су истражиоци снимали примопредаје новца између осумњичених и кандидата.

Осумњичени су под истрагом због кривичних дјела злоупотребе положаја или овлаштења, примања дара и других облика користи и противзаконитог посредовања, која се односе на коруптивна понашања и активности приликом конкурса за пријем запослених у Граничну полицију БиХ.

Kонкретно, терете се да су током 2020. и 2021. године захтијевали и примили одређени новчани износ, како би осигурали пријем у радни однос у Граничну полицију Босне и Херцеговине. За пријем кадета тражено је између 15 и 20 хиљада KМ.

Filter 2019