Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Свјетски дан остеопорозе

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Др Александра Магазин, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације каже да је остеопороза метаболичка болест коштаног ткива у којој долази до губитка органског и минералног дијела кости, због чега оне постају крхке и ломљиве. Преломи настају спонтано или уз силу која је мања од иначе потребне за прелом здраве кости.

Остеопороза је болест која се најчешће јавља код људи старије животне доби и спада у једну од пет најчешћих хроничних болести, а 80 одсто обољелих су жене.

„Остеопороза не боли, због тога се често назива и тихи крадљивац кости. Болови се јављају тек када дође до прелома кости и могу да трају од шест од осам недјеља. Најчешћа мјеста прелома су ручни зглоб, пршљенови и кук, који могу довести до трајних посљедица и инвалидитета“, истакла је др Магазин.

Фактори ризика који најчешће утичу на појаву остеопорозе су недостатак физичке активности, пушење, конзумирање алкохола, друге придружене болести и генетска предиспозиција.

„Недостатак женског полног хормона естрогена који је узрок постменопаузалне остеопорозе може се јавити у млађој доби код жена у случају ране менопаузе, операције потпуног уклањања јајника и анорексије“, нагласила је др Магазин.

Она је напоменула да је златни стандард у дијагностиковању остеопорозе дензиометрија, која представља радиолошку методу која нам показује степен одступања у густини кости. Најчешће се мјери на куку и кичми и након тога се даље одређује адекватна терапија.

Додаје да се пацијентима на кортикостероидној терапији, супстиционој терапији за штитну жлијезду и онколошким пацијентима, препоручује мјерење густине кости два пута годишње.

Основни циљеви превенције и лијечења остеопорозе су очување коштане масе и спријечавање прелома, за које је потребна правилна исхрана обогаћена калцијумом, физичка активност, суплементи калцијума и Д3 витамина нарочито у зимском периоду када нема сунца, закључује др Магазин.

Свјетски дан остеопорозе обиљежава се сваке године 20. октобра, с циљем подизања свијести о важности превенције, дијагностике, лијечењу остеопорозе и метаболичке болести костију.

Filter 2019