Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Свечана академија поводом 30 година НСРС; Поруке мира и јединства

Извор: РТРС

Потребно је српско јединство као и прије 30 година, поручио је Недељко Чубриловић, на свечаној академији поводом 30 година Народне скупштине Републике Српске.

Свечана академија поводом 30 година постојања и рада Народне скупштине Републике Српске одржана је у Културном центру Бански двор.

– Нећемо подлећи притисцима, не доводећи у питања права свих других у дејтонској БиХ – поручио је Недељко Чубриловић.

За Србију опстанак и развој Републике Српске је питање од највећег значаја и то ће увијек тако бити, истакао је Ивица Дачић, предсједник Скупштине Србије.

– Данашње руководство Србије не прави разлику између оних који су их бирали и било кога у Републици Српској. Нема разлике између Ниша, Београда, Бањалуке или Дрвара. Ко нама може да забрани да напад на Бањалуку и Републику Српску не третирамо као напад на Србију. У том погледу имате пуну подршку руководства Србије – нагласио је Дачић.

Ово је веома важан дан на који смо сви поносни, истакао је Милорад Додик, српски члан Предјседништва БиХ.

– Наша слобода је увијек плаћана веома скупом цијеном, и када год нисмо имали државу, био је у питању наш биолошки опстанак. Стајали смо увијек против највећих сила, од Отоманског царства, Аустроугарске монархије, нацистичке Њемачке, потом НАТО агресије. Можда смо могли и некога да избјегнемо, али не би ми били то што јесмо, поносни Срби, јер увијек нам је била најважнија слобода – истакао је Додик.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је Скупштина српског народа БиХ једина институцији која је створена прије саме Републике Српске, као посљедња линија одбране легитимних српских националних интереса у оквиру тадашње Социјалистичке Републике /СР/ БиХ.

– Скупштина српског народа у БиХ, претеча данашње Народне скупштине Републике Српске, изникла је из сложених политичких околности и тешко нарушених међунационалних односа унутар предратне БиХ, узрокованих игнорантским односом и прегласавањем српских посланика у скупштини СР БиХ – истакла је Цвијановић.

Била је храбра одлука да се формира Скупштина српског народа у БиХ. То је значило опстанак српског народа на вјековним огњиштима, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Нагласио је да Народна скупштина 30. година од формирања показује демократски капацитет и има најзначајнију улогу у доношењу неких одлука.

Предсједнику Народне скупштине Репулике Српске Недељку Чубриловићу данас је честитку упутила предсједница Савјета Федерације Федералне скупштине Руске Федерације Валентина Матвијенко.

Матвијенкова је истакла да се не може процијенити допринос законодавне институције успостављању и свеобухватном демократском развоју Републике Српске на принципима Дејтонског споразума од 14. децембра 1995. године.

Академији су присуствовали предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, предсједник Народне скупштине Србије Ивица Дачић, предсједник Скупштине Аутономне покрајине Војводина Иштван Пастор, амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов.

Скупу су присуствали и српски представници у заједничким институцијама БиХ, бивши предсједници Народне скупштине, Његово преосвештенство епископ бањалучки Јеферм, посланици, званице из политичког, јавног и друштвеног живота.

Народна скупштина формирана је на данашњи дан 1991. године као Скупштина српског народа у БиХ.

Filter 2019