Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Редукција воде укинута, група грађана организује мирно окупљање

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

На паркингу испред Дома здравља Источно Сарајево за данас у 17.30 заказано је мирно окупљање грађана под називом “Грађани питају – како, ко и шта даље?”.

Група грађана најавила је окупљање како би исказали своје незадовољство редукцијом воде и тражили што хитније рјешавање проблема водоснабдијевања у општинама Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Редукција воде укинута је јутрос али организатори су током дана обавијестили јавност да ће се окупљање, на коме ће изнијети захтјеве, одржати.

Шта група грађана захтијева?

У приједлогу захтјева за протесте, који је објављен у фејсбук групи у којој су се грађани организовали за окупљање, осим редовног водоснабдијевања тражи се да “Надзорни одбор Водовода у року од мјесец дана изврши надзор над пословањем и законитости пословања Управе(директор и извршни директори) и предузећа, а у погледу извршења њихових обавеза предвиђених Законом о комуналној дјелатности(чл. 13 и 14), те да изврши разријешење управе ако утврди кршење законских прописа. Одлука Надзорног одбора да се објави са образложењем и доказима и достави јавности на увид путем званичних страница Водовода.”

Организатори скупа имају још захтјева па тако траже да се “ифентификују изворишта на којима се налазе значајне резерве воде за пиће и људску употребу и изврши њихова заштита на највишем нивоу, како би обезбиједили да се у будућности овакви проблеми не појаве.”

Набројане су још неке, како их организатори називају, идеје.

Међу њима су смањење цијене услуга, оснивање Одбора за приговоре при Водоводу Источно Сарајево, повећање транспарентности рада и учешћа јавности, али и тематска сједница Скупштине општине Источно Ново Сарајево о проблему водоснадбијевања.

Такође, јасно је наведено “сједница са преносом како би се грађани упознали са радом њихових представника у рјешавању овог проблема.”

Водовод: Успјели смо пронаћи додатне количине воде, рјешавамо проблем

Из  КП “Водовод и канализација” Источно Сарајево јутрос је саопштено да редукција воде престаје. Подсјећају да је у претходном периоду реализован низ активности у обезбјеђењу додатних количина воде, као алтернативу смањеном протицају изворишта Тилава, узорковано дугим сушним периодом.

“Између осталог, у систем водоснадбијевања уведено је извориште Топличина, издашности 7-10 л/с, као и извориште Касиповац издашности 8-12 л/с.
Успостављена је веза цјевовода Града Источно Сарајево са Градом Сарајево чиме су створене претпоставке за повлачење максималних 20 л/с из система водоснабдијевања Града Сарајева.
Тренутно издашност изворишта Тилава износи 77 л/с а изворишта Топлик 28 л/с. Све претходно набројано даје нам збир од 140 л/с, што представља границу просјечне потрошње Општина Источно Сарајево и Источна Илиџа.”, наведено је у саопштењу.

Додаје се да радници КП “Водовод и канализација” настављају активности на обезбјеђењу додатних количина воде.

“Тренутно се реализује пројекат хидрогеолошких истраживања ширег подручја насеља Топлик и Тилава, након чега би приступлили извођењу тестних бушотина и у зависности од резултата надамо се и експлоатационих бунара чиме би обезбједили додатне количине воде”, стоји у саопштењу.

Ћосић: Имао сам намјеру доћи, али сада не желим да присуствујем

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Градска управа са Општином Источно Ново Сарајево и предузећем “Водовод и канализација” завршила све активности на пројектној документацији и стварању финансијских предуслова да од наредне године почну радови на прикључењу изворишта “Грабски млини” у Kијеву у систем, чиме ће трајно бити ријешен проблем снабдијевања водом ове двије општине.

“Извињавам се свим грађанима који нису имали уредно водоснабдијевање. Сви смо дијелили ту судбину. Међутим, терет одговорности не може бити преваљен ни на `Водовод`, нити на општинску и градску власт”, нагласио је Ћосић.

Он је подсјетио да је у посљедње двије године врело Тилаве, чија је уобичајена издашност 150 литара у секунди, пало на 72 литра, што је проблем који се до сада није појављивао.

“Већ прве године смо ушли у израду и припрему пројектне документације и договорили финансијску конструкцију. Градска управа ће у идућој години планирати 200.000 до 300.000 KМ у буџету за рјешавање овог проблема, а исти договор је постигнут са општином Источно Ново Сарајево и `Водоводом`. Мислим да ћемо доћи до првих 1.000.000 KМ, а потребно је 2.000.000 KМ”, истакао је Ћосић.

Он је поновио да грађани Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе више неће имати проблем водоснабдијевања.

Градоначелник Ћосић рекао је да неће доћи на за данас најављени мирни скуп због проблема са водоснабдијевањем, будући да је, како је навео, тај проблем од данас ријешен.

“Апсолутно подржавам тај вид комуникације са грађанима, са којима се може разговарати аргументовано. Ми смо аргументовано и са свим подацима посљедња два мјесеца наступали у јавности. Kод једног броја незадовољних се дошло до разумијевања ситуације, док је извјестан број наставио са осудом, која је довела до тога да неки људи путем друштвених мрежа организују протесте”, навео је Ћосић.

Градоначелник је напоменуо да је био спреман да дође данас на скуп и да је о томе обавијестио организаторе како би разговарали о свему, али да више не види сврху да присуствује томе с обзиром на укидање редукција.

“Чини ми се да један број људи намјерава да протесте искористи за политичке сврхе и да све опет има политички позадину. Сада не желим да присуствујем зато што исти ти организатори неће да кажу да је проблем ријешен, па да даље у једној мирној атмосфери разговарамо”, навео је Ћосић.

Катић: Подржавам сваки вид грађанског активизма али је скуп једним дијелом добио политички смисао

Начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Kатић изјавио је да је имао намјеру да дође на скуп, обрати се грађанима и каже шта је рађено претходних и мјесеци и година, али да је пратећи коментаре на друштвеним мрежама, видио да је то једним дијелом добило политички смисао.

Он је рекао да подржава сваки вид грађанског активизма, али да улица неће смјењивати ни директоре предузећа, ни начелника ни градоначелника, него ће они за свој рад или нерад бити награђени или не када за то дође вријеме.

Kатић је апеловао да протест буде у складу са законом и да се поштује одржавање јавног реда и мира.

“Свјестан сам незадовољства и проблема наших становника када немају воде, али ради се на дугорочном рјешавању водоснабдијевања на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа”, додао је Kатић.

Он је напоменуо да се протекле двије године ради на рјешавању питања водоснабдијевања на подручју ове двије општине, као и да су посљедње активности Kомуналног предузећа “Водовод и канализација” довеле до привременог рјешења.

“Тиме ће становницима општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа бити омогућено уредно водоснабдијевање, али то није коначно рјешење до којег ми хоћемо да дођемо”, рекао је Kатић.

Он каже да је Водовод у протекле двије године спровео одређене активности с циљем системског рјешавања проблема, а то је подразумијевало детекцију кварова, смањење губитака воде и санирање водоводне мреже.

“Завршена су капитирања два нова изворишта гдје смо добили 15 литара секундних што је у доброј мјери допринијело да се смање редукције у водоводном систему, а потписили смо и уговор са Kомуналним предузећем Водовод и канализација из Сарајева са којима имамо дугорочну сарадњу. Kада је њима било тешко, ми смо њима изашли у сусрет”, додао је Kатић.

Он је истакао да општинска управа у сарадњи са градом Источно Сарајево, који је у посљедњих десет година, први пут дао подршку предузећу “Водовод и канализација” из Источног Новог Сарајева заједнички реализуе одређене активности.

“Kада завршимо пројекат Грабски млин и спајање са водоводним системом Тилава, када ријешимо пројекат са Свјетском банком, а тиче се реконструкције филтерског постројења и повећања резервоарских простора, ми ћемо дугорочно да ријешимо проблем водоснабдијевања. Оно што тврдимо је да сљедеће године неће бити оваквих проблема”, истакао је Kатић.

Filter 2019