Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Protiv morbila vakcinisano samo 77,4 odsto djece

Izvor: Srpska Info

Obuhvat vakcinisane djece obaveznom imunizacijom je u zabrinjavajućem padu u Republici Srpskoj, a posebno je taj pad evidentan u posljednje dvije godine.

Tako je procenat djece koja su primila MRP vakcinu (protiv morbila, zauški i rubeole) pao sa 92,8 odsto iz 2018. godine na svega 77,4 odsto.

U padu je procenat obuhvata ostalim vakcinama protiv zaraznih bolesti, poput hepatitisa B, tuberkuloze, velikog kašlja i tetanusa, što pokazuju podaci koje je publikovao Zavod za statistiku RS, a Izvor podataka im je Institut za javno zdravstvo RS.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu, ranije je istakla je da se ne smije zaboraviti obavezni program vakcinacije navodeći da je, bez obzira što nije bilo nestašica vakcina, došlo do pada u obuhvatu vakcinisane djece.

– Nažalost, podaci govore da je došlo do smanjenja obuhvata čak i kod nekih vakcina s kojima nikad nismo imali problem – rekla je Aćimović.

Istakla je da je primjetno da što su djeca starija to ih se manje dovodi na vakcinaciju.

– Morbile su bolest koja se jako brzo širi, imali smo epidemije i obuhvat od 78 procenata je nedovoljan da spriječimo širenje ove bolesti i nastanak epidemije. Pojava neke epidemije dječije bolesti bi predstavljala ogroman rizik jer su bolnice pune zbog kovida-19. Pojava oboljevanja među dječijom populacijom bila bi dramatična – upozorila je Aćimovićeva.

Prema njenim riječima, jako je bitno što prije svu djecu dovesti na vakcinaciju, da kompletiraju svoje doze kako bi zaštitili njihovo zdravlje i spriječili pojave epidemija.

Filter 2019