Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Против морбила вакцинисано само 77,4 одсто дјеце

Извор: Српска Инфо

Обухват вакцинисане дјеце обавезном имунизацијом је у забрињавајућем паду у Републици Српској, а посебно је тај пад евидентан у посљедње двије године.

Тако је проценат дјеце која су примила МРП вакцину (против морбила, заушки и рубеоле) пао са 92,8 одсто из 2018. године на свега 77,4 одсто.

У паду је проценат обухвата осталим вакцинама против заразних болести, попут хепатитиса Б, туберкулозе, великог кашља и тетануса, што показују подаци које је публиковао Завод за статистику РС, а Извор података им је Институт за јавно здравство РС.

Јела Аћимовић, епидемиолог у Институту, раније је истакла је да се не смије заборавити обавезни програм вакцинације наводећи да је, без обзира што није било несташица вакцина, дошло до пада у обухвату вакцинисане дјеце.

– Нажалост, подаци говоре да је дошло до смањења обухвата чак и код неких вакцина с којима никад нисмо имали проблем – рекла је Аћимовић.

Истакла је да је примјетно да што су дјеца старија то их се мање доводи на вакцинацију.

– Морбиле су болест која се јако брзо шири, имали смо епидемије и обухват од 78 процената је недовољан да спријечимо ширење ове болести и настанак епидемије. Појава неке епидемије дјечије болести би представљала огроман ризик јер су болнице пуне због ковида-19. Појава обољевања међу дјечијом популацијом била би драматична – упозорила је Аћимовићева.

Према њеним ријечима, јако је битно што прије сву дјецу довести на вакцинацију, да комплетирају своје дозе како би заштитили њихово здравље и спријечили појаве епидемија.

Filter 2019