Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Протест опозиције на Тргу Крајине

Извор: Независне новине

Протест опозиционих странака у РС под називом “Стоп гушењу за Републику Српске” почео је на Тргу Kрајине у Бањалуци, а окупио је велики број грађана, од којих су неки дошли из свих дијелова РС.

Међу присутнима на Тргу Kрајине су и лидери опозиционих странака, Мирко Шаровић, предсједник СДС-а, Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, Ненад Нешић, предсједник ДНС-а, Горан Селак, предсједник СПС-а, као и Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, Милан Радовић, замјеник предсједника СДС-а, Небојша Вукановић и Јелена Тривић, посланици у Народној скупштини Републике Српске и многи други.

Окупљенима се први обратио Бореновић, који је поручио да је слободна Бањалука мотив да буде слободна цијела Република Српска.

“Хоћемо да побиједимо зло, режим и тиранију и покажемо да ово може да буде слободна и нормална земља. Да им никада не падне на памет да гуше свој народ, слободу медија и зато ћемо да их побиједимо и срушимо са власти”, навео је Бореновић.

Након њега на говорници на Тргу Kрајине се обратио Радовић, који је истакао да се окупио многобројни народ који каже да је доста више овог режима.

“Овдје се данас догодио народ и више ништа неће бити као прије. Нема више манипулације, лажи и преваре. За ових 15 година владавине СНСД-а дошли смо у ситуацију да смо много више задужени од другог ентитета, да млади одлазе, довели су борце који су створили РС до просјачког штапа. То више не може. Дошли смо и да одбранимо слободу медија и БН телевизију”, нагласио је Радовић.

Нешић је рекао да Република Српска мора бити слободна.

“Република Српска је и наша и њихова, она мора бити мајка свих, а не само једног човјека. Тужан сам што нас је сваким даном све мање, што су плате мале, пензије ниске, привреда лоша и што краду на свему. У октобру 2022. године идемо да побиједимо за српски народ. Ако будемо као они, немојте нас трпјети ни годину дана. Република Српска нема право да више трпи”, казао је Нешић.

Милан Миличевић, начелник општине Теслић, казао је да на протесту чује само двије ријечи, и то: “Доста је”.

“Доста је страха и превара. Ми се боримо само са истином и не бојимо се тебе, Милораде, ни твојих полтрона, ни жохара, јер се боримо само истином. Ми ћемо дисати чисти зрак и сањати свој сан јер смо јачи и боримо се истином. Отјераћемо вас, Милораде, у мрачне и тамне ходнике прошлости. Желимо слободу говора, слободу медија и све оне који говоре истину”, поручио је Миличевић са скупа обраћајући се Милораду Додику, предсједнику СНСД-а.

Вукановић је рекао да је сиротиња данас више потлачена него за вријеме Осман-паше Латаса.

“Овдје је 20.000 људи, што показује колико је овај скуп успјешан, док је у Бијељини свега 1.500. Данас је горе него код Турака, сву су нам ђецу отјерали по свијету. Скинули смо ланце и окове и нема стајања више док не уђемо у Палату предсједника РС и Владу РС. Морамо тиранима стати за врат”, казао је Вукановић.

Тривићева је окупљеном народу поручила да јој је срце пуно кад погледа све људе који су се окупили на Тргу Kрајине.

“Ово је слобода и ово им не дамо. Не дамо им Херцеговину, ни Семберију, ни Посавину, ни регију Бирач, ни љуту Kрајину.

Не дамо им ништа. Једна ријеч их описује и то ‘издајници’. Тој издаји се мора стати ногом за врат. Да се нико никад не усуди да то више уради. Разлика између нас и њих је то што је ми волимо из срца, а они због својих новчаника. Само је народ довољан за нашу побједу”, нагласила је Тривићева.

“Ово је аутократија и ту аутократију морамо побиједити у октобру идуће године. Побиједили смо у Бањалуци 2018, побиједили и 2020, а побиједићемо и 2022. године”, нагласио је Говедарица.

Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, навео је да се данас креће у борбу против режимовог породичног зулума.

“Kрећемо у борбу против породичне државе и криминалних институција. Ово је устанак против приватне државе. Дао сам ријеч свом народу да ћу бити први градоначелник који ће повести свој народ у протесте и то сам данас и учинио. Па ни Турци нам нису узимали кисеоник, а ови на власти нам и то узимају. Никада нећемо заборавити да су нас прије неколико година батинали и пендрецима тукли. Мојом побједом ослободили смо Трг Kрајине и можемо се окупљати против режима. Идемо сада да цијела Република Српска буде слободна. Доста је више афера. Република Српска је уморна због афера. Нећемо се смирити док одговорни не оду у затвор, ми немамо право на то”, поручио је Станивуковић.

Kазао је да уколико скупштинска већина у Бањалуци наредне седмице не закаже сједницу града да ће ићи испред њихових просторија да протестује.

“Мора се одржити сједница и усвојити ребаланс буџета који је 23 милиона KМ. Нећемо дозволити да се више бахате на нама”, додао је Станивуковић.

Filter 2019