Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Промовисана књига др Ждрала: “Борба моја за животе других”

Извор: РТРС, ФИЛТЕР

“Борба моја за животе других” назив је књиге чувеног хирурга из Источног Сарајева Славка Ждрала, која свједочи о ратним догађањима у Сарајеву и времену након рата. Један је од најзаслужнијих за формирање ратних болница “Жица” и “Касиндо”, али и за подизање данашње болнице “Србија”.

Књигу је посветио свима који су под отвореном ватром и засједама у Одбрамбено-отаџбинском рату испунили професионалну, људску, етичку и патриотску дужност, поручио је доктор Ждрале, на вечерашњој промоцији.

“Борба моја за животе других” је штиво које нас тјера да другачије мислимо о организацији ратне медицине, рекао је један угледни професор са ВМА у Београду.
Књига говори о ратним и поратним збивањима и излази када је најпотребнија као истинито, документовано сјећање на Одбрамбено – отаџбински рат. Она је опомена да су љекари најважније оружје Републике Српске, од њеног настанка до данас.

Академик Марко Вуковић сматра да књига долази у право вријеме, посебно што долази од доктора који је радио у свим сарајевским болницама, од Кошева до данашње болнице “Србија”.

– Не само по садржају него је дошла и временски у право вријеме кад су се послије ратне страсти стишале и кад се вода разбистрила. Тако да је сад ово изнесено постало чиста истина – нагласио је хирург у пензији Марко Вуковић.

Промоцији је присуствовао велики број оних којима је доктор Ждрале спасио живот.

Присутнима се обратио Срђан Лале, који је као шестогодишњак погођен снајперским хицем у леђа. Са Враца је тада хитно транспортован у Касиндо, гдје га је оперисао доктор Ждрале. Истакао је да никада није имао озбиљније посљедице рањавања што доказује и његова спортска каријера јер је већ двије деценије активан рукометаш. Иначе, Лале је тренутно продекан за наставу на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву.

Поред више хиљада интервенција, операција и спасених живота, доктор Ждрале је међу првима иступио у јавност с подацима, о штетним посљедицама по здравље становништва од зрачења осиромашеног уранијума. Један је од оних који су трасирали пут за изградњу данашње модерне болнице “Србија” у Источном Сарајеву.

Filter 2019