Mon. May 23, 2022
ћирилица /latinica

Predstavljena zbirka priča “109 pletenica” autora Jovane Kešanski

Izvor: Srna

Zbirka priča “109 pletenica”, autora Jovane Kešanski, predstavljena je sinoć u Istočnom Sarajev. Zbirka govori o različitim egzistencijalnim preplitanjima i duševnim previranjima u različitim dobima odrastanja i sazrijevanja u modernim tokovima društva.

Kešanski je navela da se u knjizi bavi nekim problemima sa kojima se suočavaju sve žene.

“Čitaoci mi u inboks pišu da ja glasno govorim neke stvari koje oni nemaju hrabrosti i da se uz moju knjigu ne osjećaju usamljeno. Mislim da kroz knjigu shvataju da nisu same u svemu ovome”, rekla je Kešanski novinarima uoči promocije.

Prema njenim riječima, ljudi vjerovatno nemaju s kim toliko da pričaju o svojim tugama, preispitivanjima, strahovima, pa im bude mnogo lakše kada neko o tome otvoreno piše.

“Studirala sam u Beogradu i imala velika očekivanja, ali onda kada sam se vratila u malu sredinu sve se to nekako pretumbalo i cijela knjiga se bavi tim šta sad da radim. Moram da redefinišem sve svoje stavove. Bavim se i strahovima od smrti i prolaznost. Sve su to životne teme koje nas opterećuju”, navela je Kešanski.

Slađana Bratić iz Matične biblioteke, u čijoj organizaciji je i održana sinoćna promocija, ukazuje da Jovana Kešanski uspijeva da se uhvati u koštac sa problematikom, pretoči je u niz kratkih priča i dajući odgovore sebi, daje ih i čitaocima, koji među redovima pronalaze motivaciju za sopstvena suočavanja sa svijetom u sebi i oko sebe.

Zbirku priča “109 pletenica” Kešanski je objavila u oktobru 2020. godine, a potpisala je i ugovor sa švedskom izdavačkom kućom “Stortel” koja radi audio-izdanje knjige.

Filter 2019