Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Представљена збирка прича “109 плетеница” аутора Јоване Кешански

Извор: Срна

Збирка прича “109 плетеница”, аутора Јоване Кешански, представљена је синоћ у Источном Сарајев. Збирка говори о различитим егзистенцијалним преплитањима и душевним превирањима у различитим добима одрастања и сазријевања у модерним токовима друштва.

Кешански је навела да се у књизи бави неким проблемима са којима се суочавају све жене.

“Читаоци ми у инбокс пишу да ја гласно говорим неке ствари које они немају храбрости и да се уз моју књигу не осјећају усамљено. Мислим да кроз књигу схватају да нису саме у свему овоме”, рекла је Кешански новинарима уочи промоције.

Према њеним ријечима, људи вјероватно немају с ким толико да причају о својим тугама, преиспитивањима, страховима, па им буде много лакше када неко о томе отворено пише.

“Студирала сам у Београду и имала велика очекивања, али онда када сам се вратила у малу средину све се то некако претумбало и цијела књига се бави тим шта сад да радим. Морам да редефинишем све своје ставове. Бавим се и страховима од смрти и пролазност. Све су то животне теме које нас оптерећују”, навела је Кешански.

Слађана Братић из Матичне библиотеке, у чијој организацији је и одржана синоћна промоција, указује да Јована Кешански успијева да се ухвати у коштац са проблематиком, преточи је у низ кратких прича и дајући одговоре себи, даје их и читаоцима, који међу редовима проналазе мотивацију за сопствена суочавања са свијетом у себи и око себе.

Збирку прича “109 плетеница” Кешански је објавила у октобру 2020. године, а потписала је и уговор са шведском издавачком кућом “Стортел” која ради аудио-издање књиге.

Filter 2019