Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Почиње самит Покрета несврстаних

Извор: Танјуг

На Београдском сајму данас почиње дводневни Самит којим се обиљежава 60 година од оснивања Покрета несврстаних земаља, чији су домаћини Србија и Азербејџан.

Прије почетка скупа, званичнике више од 100 делегација, дочекују министри спољних послова Србије и Азербејџана, Никола Селаковић и Џејхун Бајрамов.

Поједине госте дочекаће и предсједник Србије Александар Вучић.

Међу учесницима скупа су предсједник Гане Нана Акуфо Адо, син првог египатског предсједника и једног од оснивача Покрета несврстаних Гамала Насера – Абделхаким Гамал Абдел Насер, око 40 министара спољних послова, бројни специјални изасланици, и као посебни гости шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу.

Обезбјеђење Самита је на највишем нивоу, а у неколико наврата Сајам су надлијетали хеликоптери.

Планирано је да скуп отворе предсједник Србије Александар Вучић и предсједник Азербејџана Илхам Алијев, а у уводном дијелу скупа предвиђено је и видео обраћање генералног секретара УН Антонија Гутереса, као и уживо обраћање актуелног предсједника Генералне скупштине УН Абдула Шахида.

Пленарни дио са обраћањима свих делегација трајаће два дана, док ће се паралелно одвијати и други догађаји, попут Пословног форума у организацији Привредне коморе Србије.

Испред сале у којој званичници засиједају, вијоре се заставе свих земаља учесница, уз фотографије из доба рађања идеје о Покрету несврстаних, као и велики билборд, на којем су, уз фотографију Скупштине Србије, гдје су први пут засиједали, ликови некада важних фигура тог покрета, Тита, Сукарна, Насера, Нехруа и Нкруме.

Filter 2019