Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Помјерамо казаљке и овог октобра

Извор: Агенције

Иако је Европска комисија прије три године предложила укидање сезонског помјерања сата, земље чланице се још нису сложиле око овога, а чини се и да неће скоро.

– У недјељу, 31. октобра, помјерићемо сат – рекао је у петак портпарол Стефан де Kерсмакер одговарајући на питање новинара о томе шта се дешава са приједлогом да се прекине помјерање казаљке сваке посљедње недјеље у марту и посљедње недјеље у октобру.

Помјерање сата требало је да се заустави 2019. године, након што га је бивши предсједник ЕK Жан Kлод Јункер 2018. године предложио за цијелу Европску унију, остављајући члановима да одлуче да ли ће држати љетње рачунање времена.

Приједлог је подржао Европски парламент 2019. године, али би требало да га земље чланице усвоје. Тренутно нема назнака да би приједлог могао да добије њихову подршку.

– Ствар је сада у рукама држава чланица – рекао је портпарол де Kерсмакер.

Европски министри саобраћаја одлучили су у децембру 2018. године да одложе одлуку о укидању сезонског помјерања сата до 2021. године, али од тада се ништа није догодило.

Одлука о томе да ли ће се држава чланица узети као стално љетње или зимско рачунање времена зависи од њеног географског положаја и зато је тешко очекивати договор о приједлогу ЕK који сада изгледа исхитрен, иако то нико не жели званично да призна. У Европској унији постоје три временске зоне, а највећа је средњоевропска од Пољске на истоку до Шпаније на западу.

Kад би све земље из те временске зоне узеле, на примјер, стално љетње рачунање времена, у Шпанији, Белгији, Холандији, Данској, Сунце би зими изашло тек усред јутра, а на сјеверозападу Шпаније око 10 сати.

У случају да зиму узимају као стално вријеме, сунце би у источној Пољској изашло у три ујутро, у Варшави у три сата и 15 минута, а у Берлину у три сата и 44 минута.

С друге стране, ако би земље на западу и сјеверу континента ушле у западноевропску временску зону, што би било природно, настале би нове компликације јер би, на примјер, Француска и Њемачка спадале у двије различите временске зоне. Стога се чини да је сезонско помјерање сата, са свим његовим недостацима, и даље најбољи компромис.

Filter 2019