Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Пале: Скупштинска већина поручује да локалне заједнице нису препрека развоју Јахорине

Извор: Срна

Скупштинска већина у општини Пале подржава, поштује и изузетно цијени све инвестиције Владе Републике Српске у развој Олимпијског центра /ОЦ/ “Јахорина” и олимпијске планине као туристичке дестинације, те дубоко уважава улогу српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, који је својим ауторитетом свему томе највише и допринио.
“Не прихватамо површне и паушалне оцјене појединаца и интересних група у и око ОЦ ‘Јахорина’ који ниподаштавају допринос локалних заједница, у њих упиру прстом као својеврсне кочничаре даљег развоја олимпијске планине и о томе једнострано информишу надлежне институције и највише политичке ауторитете, па тако и предсједника Додика истовремено не показујући ни минимум спремности за заједничко и партнерско дјеловање”, сматра скупштинска већина.

У саопштењу се наглашава да је општинска власт неизмјерно захвална на свим досадашњим улагањима на Јахорини, као и на пројектима потпуне ревитализације и изградње путне инфраструктуре на релацијама од Пала и Лукавице до Јахорине, а посебно на најављеној реализацији пројекта изградње гондоле Пале-Јахорина и цијенимо да су то драгуљи који ће уљепшати нашу локалну заједницу и окренути нову страницу у њеном развоју.

“Такође, не оспоравамо чињеницу да су добре идеје менаџмента ОЦ ‘Јахорина’ у озбиљној мјери унаприједили примарне садржаје на скијалишту, штавише, то цијенимо и поздрављамо, али не можемо прихватити да се локална заједница неаргументовано означава као реметилачки фактор и да њени и интереси грађана неоправдано постану предмет својеврсног поткусуривања”, наводи се у саопштењу.

Скупштинска већина у Скупштини општине Пале истиче да није тачно да су локалне заједнице препрека даљем развоју Јахорине, јер да је тако, ОЦ “Јахорина” не би имао бројне олакшице, почев од водоснабдијевања по симболичној цијени, преко располагања паркингом на површинама у општинском власништву, па све до директних улагања у инфраструктуру, што јесу пројекти попут изградње јавне расвјете и потисног цјевовода који ће обезбиједити адекватно водоснабдијевање на цијелој планини.

Подсјећају и да је ОЦ “Јахорина” поједине парцеле на планини, уз објашњење да су неопходне за развојне пројекте, куповао од Општине Пале по повлаштеној, а послије препродавао инвеститорима по вишеструко вишој цијени, што јасно упућује на закључак да се локална самоуправа није руководила екстра приходом нити екстра профитом, већ је, као и увијек, излазила у сусрет онима који је сада, из само себи знаних разлога, проглашавају за кочничара развоја и кривца за наводни урбанистички хаос у најави.

“Стога је и став скупштинске већине у највећој источносарајевској општини на чијој је територији и највећи дио Јахорине, потпуно јасан. Наше дјеловање ће у будућности бити усмјерено на заштити интереса локалне заједнице и наших грађана и то ће увијек бити приоритет у односу на све, па и жеље појединаца и интересних група на олимпијској планини”, наводи се у саопштењу.

Реагујући на оцјене овдашњег одбора СДС, скупштинска већина посебно наглашава да ће локална заједница бити незаобилазан фактор у изради свих рјешења и да се у погледу надлежности неће дозволити умањење, штавише, очекујемо снажнији утицај и партнерски однос у газдовању планином и активно учешће у креирању туристичке понуде.

“Подсјећамо јавност да је баш за вријеме претходне власти, коју су предводили СДС и ПДП, потенцијал Јахорине био далеко од данашњег, те да су баш они препустили комуналне услуге на десетогодишњи концесиони период које и јесу највеће уско грло у тренутном развоју. Позивамо све надлежне из ОЦ ‘Јахорина’, ресорног министарства у Влади Републике Српске и друге актере на комуникацију и дијалог с циљем изналажења најбољег рјешења, а општинска власт ће одучивати о свим питањима на подручју општине Пале, па тако и на Јахорини”, наводи се у саопштењу.

Скупштинска већина поручује да грађани Пала могу бити сигурни да ниједна донесена одлука неће бити усмјерена против интереса локалне заједнице и најављује да ће у наредним данима бити заказан Колегијум Скупштине општине Пале на коме ће бити утврђена потреба за одржавањем тематске сједнице општинског парламента о овој тематици.

Filter 2019