Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Отворен сајам наоружања: Вучић представио возило ”Лазански”

Извор: Танјуг

Јубиларни 10. Међународни сајам наоружања и војне опреме ”Партнер 2021” свечано је отворен данас на Београдском сајму у присуству председника Србије Александра Вучића, који је поручио да ће Србија наставити да јача своју војску и даље развија одбрамбену индустрију.

Такође, истакао је да је Србија препозната у цијелом свијету да промовише мир и стабилност. Предсједник Вучић је на церемонији отварања представио ново борбено мултифункционално возило “Лазански” које је добило име по недавно преминулом новинару и војном аналитичару Мирославом Лазанском.

“У свету интереса нема милостиње за слабе већ поштовање за снажне и зато је важно да развијамо одбрамену индустрију”, нагласио је Вучић.

Подсјетио је да се на Београдском сајму упоредо одржава скуп несврстаних земаља и додао да је отварању сајма наоружања присуствују представници многих земаља, као и да ћемо се постарати да ако желе да купе наше наоружање добију пристојне цијене.

У сваком случају добиће добар производ, додао је предсједник Србије. Борбено возило “Лазански” је модификована верзија “Лазара 3”, а главна разлика је у вишенамјенском топу калибра 57 милиметара.

Отварању сајма ”Партнер 2021” присуствују министар одбране Небојша Стефановић и представници више страних делегација.

На највећем сајам наоружања и војне опреме укупно је 132 излагача, од чега 36 излагача из 16 страних земаља, међу којима су Аустрија, Кина, Данска, Канада, Француска, Њемачка, Италија.

Овогодишњи сајам је и погледу изложених новитета вишеструко премашио сајам одржан прије двије године. На сајму је представљено више од 70 средстава наоружања и војне опреме из развоја Војнотехничког института, које ради самостално или заједно са Одбрамбеном индустријом Србије.

До 14.октобра у халама 1. и 4. и на отвореном простору биће изложено артиљеријско-ракетни системи, системи ПВО, модернизована борбена возила, нова оклопна возила, ваздухоплови, беспосадне ваздухопловне и копнене платформе, противоклопни системи, телекомуникациони системи за управљање ватром, теренска возила, као и различите врсте вођених и невођених ракета.

Како је раније најављено Југоимпорт СДПР излаже око 40 система из сопственог развојног програма, а предузећа из групације Одбрамбене индустрије Србије, осим наоружања која развијају са Војнотехничким институтом, приказаће и своје развојне пројекте.

То предузеће раније је најавило да ће на сајму ”Партнер 2021” бити приказани производи из развоја и производње зависних Југоимпортових предузећа, као што су „Борбени сложени системи“ из Велике Плане, са погоном и у Куршумлији, фабрика „Белом“ у Узићима, која производи малу муницију, панчевачка „Утва“, као и „Ковачки центар“ и нова „Капислана“ у Ваљеву.

Поред компанија које припадају групацији Одбрамбене индустрије Србије, на ”Партнеру 2021” ће се представити и други произвођачи наоружања и војне опреме из Србије, правни субјекти регистровани за промет наоружања и војне опреме, научне, образовне и истраживачке институције, као и институције Министарства одбране у области ремонта, одржавања наоружања и војне опреме и опитовања.

Током трајања сајма биће организовани стручни форуми и панел дискусије на којима ће војни експерти из земље и иностранства имати прилику да покажу достигнућа и идеје и размијене искуства у области одбрамбене технологије.

Filter 2019