Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Озваничен почетак радова на дионици пута Пале-Јахорина

Извор: Срна

На Палама је данас озваничен почетак рехабилитације регионалног пута на дионицама Пале-Бистрица и Бистрица-Јахорина, у дужини око 11 километара, укупне вриједности 5,4 милиона KМ.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић изјавио је новинарима да су данас обиљежили почетак радова на изградњи важне путне комуникације за грађане Источног Сарајева, која ће ријешити проблем који је постајао у претходном периоду.

“Завршетком реконструкције овога путног правца, који ће бити спојен са недавно завршеним путом Јасик-Тријангла, град Источно Сарајево и општина Пале добиће нову међусобну путну комуникацију, која је изузетно значајна за становнике ових локалних заједница. Путна комуникација Пале – Источно Сарајево биће на високом нивоу и по питању безбједности саобраћаја”, наглашава Ћорић.

Он каже да је реконструкција овог путног правца јако важна због Јахорине и свих инвестиција које Влада Српске има на овој планини, а која ове године износе 100.000.000 KМ.

Ћорић наводи да Влада Републике Српске и Јавно предузеће “Путеви Републике Српске” планирају и друге инвестиције, а једна се тренутно ради на Јахорини, гдје ће убрзо кренути и изградња пасареле, као и низ других пројеката који су важни за овај крај.

Вршилац дужности директора Јавног предузећа “Путеви Републике Српске” Давор Kострешевић рекао је да је рок за извођење радова 90 дана, а због захтјевних процедура биће подијељен на три дионице.

“У првој дионици изводиће се радови од Пала до чворишта на Тријангли, гдје се долази до споја са недавно рехабилитованим путем Јасик-Тријангла. Затим, долазимо до сепертине Осмице, која се спаја са новим путем који је у фази изградње и његова дужина је око 1,3 километра. Путни правац даље иде према Олимпијском центру Јахорина и тиме обухватамо једну цијелину, чиме ће бити олакшана комуникацију од Пала до Јахорине”, објашњава Kострешевић.

Kострешевић наводи да се пројекат у потпуности финансира из средстава Јавног предузећа “Путеви Републике Српске”, које чини све да и у овом дијелу Српске да допринос и подршку рехабилитацији путних комуникација.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић истиче да је рехабилитација пута јако важан пројекат за цијели град, те да је то показатељ да Влада Републике Српске наставља подршку овоме крају.

“Kада се радови заврше имаћемо добру повезаност Јахорине из два правца и то из Источног Новог Сарајева и Пала. Туристи ће током цијеле године без проблема безбједно долазити. Вјерујем да ће дио радова бити завршен ове године, а други дио наредне”, рекао је Ћосић и додао да ће са “Путевима Републике Српске” наставити да ради на другим пројектима на подручју Источног Сарајева.

Ћосић наводи да их је министар Ћорић упознао о пројекту изградње треће траке регионалног пута преко Романије која ће обезбиједити бољу саобраћајну повезаност.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је овај инфраструктурни пројекат само наставак улагања Владе Српске у развој општине, те изразио наду да ће временске прилике извођачу дозволити да у планираном року заврши радове.

“Ово је још један инфраструктурни пројекат који треба да помогне развоју туризма, али и развоју Јахорине као олимпијске љепотице. Нажалост, већ улазимо у зимски период, али битно је почети и постоји могућност да успијемо завршити први дио до раскрснице Тријангла, што ће бити сасвим довољно за зимску сезону”, наводи Југовић.

Он додаје да на овај начин доказују да је локална заједница усмјерена према развоју инфраструктурних пројеката у сарадњи са Владом Српске и надлежним министарствима.

Југовић је навео да ће за вријеме извођења радова саобраћај тећи наизмјенично једном траком, али без прекида.

Извођач радова је конзорцијум “Kозарапутеви/Бијељинапут”.

Filter 2019