Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Одржана тактично-показна вјежба на Јахорини: “Непотребно надлијетање авиона Еуфора”

Извор: Срна

На Јахорини су данас припадници Полицијске управе Источно Сарајево, Специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије МУП-а Српске и Јединице жандармерије Источно Сарајево извели вјежбу спречавања упада терористичке групе која има намјеру да изврши терористички напад на Олимпијски центар “Јахорина”.

Тактичко-показну вјежбу организовало је Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске, у присуству министра Драгана Лукача и директора Полиције Синише Kострешевића.

Током вјежбе учествовала су и четири мултифункционална оклопна возила “деспот” и хеликоптери Хеликоптерске јединице овог министарства.

Лукач рекао је да су данас одржане двије вјежбе – на Јахорини и у Мркоњић Граду.

“Предузете активности током вјежбе реализоване су веома успјешно, што показује да би припадници полиције поступили на исти начин и у стварним ситуацијама које би захтијевале овакав вид ангажовања”, рекао је Лукач новинарима.

Он је истакао да се овим вјежбама показује обученост и опремљеност свих полицијских јединица МУП-а.

“Јахорина је велико градилиште и велики потенцијал Републике Српске. Знамо да на овом простору у зимском периоду буде и до 6.000 људи. То је мали град који живи и функционише и због тога смо одлучили да овдје ускоро отворимо нову станицу полиције како би сви туристи били безбједни и уживали на миру”, објаснио је Лукач.

Он је истакао да данашња о вјежба показује синергију свих јединица МУП-а и одговора на било какво угрожавање грађана Републике Српске.

“Вјежба је успјешно изведена и честитам свим припадницима МУП-а који су показали своје знање”, рекао је Лукач.

Истовремено, Лукач је одбацио је наводе члана Предсједништва БиХ Жељка Kомшића да је провокација данас одржана полицијска вјежба на Јахорини, те истакао да није било потребе ни да Еуфорови авиони надлијећу ово подручје, будући да им је МУП уредно најавио планирани маневар.

“Ово нема везе са провокацијом. Ове вјежбе су раније планиране. Сезона на Јахорини почиње у наредних мјесец дана због чега смо хтјели да то урадимо сада”, објаснио је Лукач.

Министар унутрашњих послова Српске рекао је новинарима да су Еуфорови авиони данас надлијетали изнад Јахорине са намјером да виде шта се дешава, а то су требали да најаве, с обзиром на то да су знали за вјежбу.

“Ми смо најавили да ће наш хеликоптери бити у ваздуху. Зато нисмо дигли други хеликоптер да не би направили неку инциденту ситуацију. Није било потребе да то раде”, истакао је Лукач.

Он је напоменуо да су вјежби присуствовали представници Еуфора.

“Ми ништа не кријемо и све што су видјели из ваздуха могли су да виде и са земље”, рекао је Лукач.

Он је негирао и тврдње да наредне године МУП Републике Српске набавља 2.000 пушака.

“То није тачно. То је погрешна информација. Нема нигдје у набавци у МУП-у да набављамо пушке. Очито да неко покушава да подгријава политичку ситуацију”, оцијенио је он.

Filter 2019