Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Одобрен први српски тест на корону, ускоро замјена за ПЦР

Извор: Глас Српске

Агенција за лијекове и медицинска средства (АЛИМС), крајем јуна дала је зелено свјетло и одобрила за употребу серолошки тест за присуство антитијела на ковид 19, базиран на протеинима произведеним у лабораторијама Хемијског факултета Универзитета у Београду.

Како  објашњава проф. др Тања Ћирковић Величковић, са Катедре за биохемију Хемијског факултета, руководилац пројекта, тест се од осталих на тржишту разликује јер је базиран на протеинима који су произведени у нашим лабораторијама. Тим наших научника је оптимизовао процес производње на основу секвенце која везује антитијела специфична за САРС КоВ-2, а резултате су објавили у међународном научном часопису Вирологy у мају ове године.

“Захтев за регистрацију смо поднели у мају месецу, а 23. јуна АЛИМС је позитивно одговорио на поднети захтев и тест на бази протеина произведених у нашим лабораторијама је одобрен за употребу”, каже професорка Ћирковић Величковић.

“Ми смо са максималним капацитетима били ангажовани на производњи довољних количина протеина за потребе развоја антигенских тестова. Међутим, наши производни капацитети нису велики, тако да за даљу комерцијализацију ових протеина и тестова, морамо да обезбедимо проширење људских и материјалних капацитета”, рекла је она.

Крајем године би, у оквиру пројекта “Капсидо” који финансира Фонд за науку Србије, требало да се појави и прототип антигенског теста, који ће се даљим истраживањима учинити много осјетљивијим од постојећих. Моћи ће да детектује корону у раној фази болести, што је од пресудног значаја за обољеле.

На овом важном пројекту научници са Хемијског факултета раде у сарадњи са колегама са Пољопривредног и Института ИНЕП.

“Пројекат “Капсидо” је ушао у другу фазу, односно производњу специфичних животињских антитела на протеин нуклеокапсида (Н протеин вируса)”, истиче др Ћирковић Величковић.

Тестирања антитијела почињу током октобра

“Антитела су неопходна компонента антигенских тестова. Почињемо са тестирањем ових антитела током октобра, што значи да ћемо брзо имати и прототип антигенског теста. Наша амбиција је да развијемо иновативне антигенске тестове, који би били осетљивији од стандарних, а задржали би високу специфичност коју они, иначе, имају”, рекла је она.

Ћирковић Величковић наглашава да је средствима пројекта “Капсидо” обезбјеђена и најсавременија опрема за детекцију и идентификацију протеина, што је од велике помоћи за читав процес валидације структуре добијених протеина, као и стандардизацију процеса производње.

“У питању је уређај високе резолуције (масени спектрометар Orbitrap Exploris) који осим примене у резвоју тестова за ковид 19, може да има потенцијално велику примену и у домену персонализоване медицине, што је данас тренд у свету”, каже др Ћирковић Величковић.

“Уређај је инсталиран у лабораторији за протеомику Центра изузетних научних вредности Хемијског факултета и на располагању је за потребе научне сарадње истраживачима из других академских институција у земљи и региону”.

Захваљујући овом пројекту, Србија ће развити алтернативну и одрживу технологију детекције вируса САРС КоВ-2 која неће зависити од глобалне доступности ПЦР тестова. Такође, резултате ових тестова бисмо добијали знатно брже.

За ПЦР је потребно 12 до 24 сата, ови би били готови и за 15 минута.

Циљ пројекта “Производња серолошког елиса теста на присуство антитела на вирус корона” је израда теста за откривање ИгГ антитела специфичних за САРС КоВ-2, уз коришћење антигена произведених у Србији.

Резултат пројекта је 20 комплета за серолошке анализе одабране популације здравствених радника и донација су Институту “Торлак”. Пројекат је подржао УСАИД/УНДП, који је омогућио производњу 20 комплета.

Filter 2019