Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Нови удар на џепове грађана БиХ: Гуме за аута скупље десет одсто

Извор: Независне новине

Зимска опрема на аутомобилима у БиХ обавезна је од 1. новембра, а грађани ће ове године приликом куповине гума морати да издвоје више новца јер су пнеуматици ове године скупљи и више од десет одсто него прошле године.

Наиме, раније су возачи у БиХ обавезну зимску опрему морали имати од 15. новембра до 15. априла, а од ове године је то од почетка наредног мјесеца, тако да је у радњама које се баве продајом и монтажом гума посљедњих дана почело интересовање за продају зимске опреме, али и замјену гума на четвороточкашима.

Из фирме “Ауто Миловановић” казали су да већ влада велико интересовање за куповину гума, али и да су цијене неких брендова гума ове године више у односу на прошлу годину.

“Цијена гума зависи од величине, али и произвођача. Тако се цијене 14 крећу од 60 до 100 КМ за једну гуму, 15 су од 67 до 110 КМ, док је 16 од 67 до 147 КМ”, казали су из “Ауто Миловановића” за “Независне новине” и додали да грађани највише траже и купују Сава гуме.

Из тржног центра “Центрум” казали су да се посљедњих дана доста људи интересовало за куповину зимских гума.

“Цијене се крећу од 66 до 92 КМ, зависно од произвођача и величине гуме”, казали су из “Центрума” за “Независне новине”.

Да је дошло до поскупљења зимских гума потврдили су нам и у предузећу “Кемоимпе” у Бањалуци, који кажу да су ове године цијене више за пет до десет одсто, те да све зависи од величине, али и бренда гуме.

“У протеклих неколико дана почело је интересовање грађана за зимске гуме. Већу гужву очекујемо у наредном периоду”, кажу у овом предузећу.

И у Сарајеву су грађани почели с куповином зимске опреме.

“Цијене гума ове године веће су за десет одсто, те није нека гужва, али има купаца који купе и одмах монтирају гуме у жељи да не упадну у гужве које ће наступити у наредном периоду када су у питању монтаже”, кажу из “Макбел гума” из Сарајева.

У вулканизерској радњи “Стоп” у Бањалуци су потврдили да су већ примјетне гужве за постављање зимских гума, које су почеле прије три-четири дана, те да у наредном периоду очекују праву навалу.

“Цијене замјене гума се нису мијењале у односу на прошлогодишње и износе од 10 до 14 КМ, док су цијена гума веће и за више од 10 одсто него прошле године, али опет све зависи од величине и произвођача гума”, истичу у овој радњи.

Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, каже да је битно замијенити љетне пнеуматике зимским, те истиче да од 1. новембра до 1. априла сљедеће године сва моторна возила морају имати одговарајућу зимску опрему и користити је без обзира на временске услове. “Ако немате зимске гуме, онда је обавезно ношење ланца”, каже Радовић те апелује на све возаче да поштују саобраћајне прописе.

Како каже, за непосједовање зимске опреме, према Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима БиХ, изриче се казна од 40 КМ и по потреби такво возило се искључује из саобраћаја.

Filter 2019