Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

На подручју Источног Сарајева за 4,6 одсто мање кривичних дјела него прошле године

Извор: Срна

На подручју у надлежности Полицијске управе Источно Сарајево за девет мјесеци ове године евидентирана су 394 кривична дјела, за 4,6 одсто мање него у истом периоду прошле године, а примјеном новог Закона о заштити од насиља у породици смањен је и број кривичних дјела у тој области, речено је на данашњој конференцији за новинаре представника ове полицијске управе.

Начелник Полицијске управе Источно Сарајево Бранимир Шеховац рекао је у Палама да је за девет мјесеци евидентирано 49 кривичних дјела насиља у породици, а лани 60, од чега је било 40 кривичних дјела и 20 прекршаја.

“Жртава насиља укупно имамо 57, од којих 13 мушког пола, међу којима дјечак млађи од 14 година и 44 лица женског пола, међу којима три малољетнице од 16 година”, навео је Шеховац.

Он је додао да је лакше тјелесне повреде задобило 17 жртава насиља у породици.

“Сада се све евидентира као кривично дјело. Примјеном овог закона у овом периоду изречено је 12 хитних мјера заштите жртава, и то забрана приближавања жртви насиља у породици, удаљење из стана и киће или другог објекта. Изрицање хитних мјера поднијела је Полицијска управа и Центар за социјални рад Пале”, рекао је Шеховац.

Шеховац је истакао да је укупна ријешеност свих кривичних дјела 88 одсто.

Он је навео да је у овом периоду поднесено 348 извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 356 лица, од којих 98 повратника и три малољетника у чињењу кривичног дјела.

“Регистровали смо четири кривична дјела против живота и тијела, од тога убиство на подручју општине Сокоца, Источне Илиџе, као и кривично дјело тешка тјелесна повреда са смртним исходом у Источном Новом Сарајеву, која су ријешена. На подручју Рогатице у септембру смо регистровали кривично дјело убиство у покушају када је отац свом сину нанио ножем повреде у дијелу стомака које су биле опасне по живот”, рекао је Шеховац.

Према његовим ријечима, документовано је 19 кривичних дјела у вези са злоупотребом дрога, од чега је 16 неовлаштена производња и промет опојних дрога и три уживање у дрогама.

Поднесена су 24 захтјева за покретање прекршајног поступка, а због прекршаја из ове области издато је 229 прекршајних налога.

Шеховац је рекао да су за девет мјесеци евидентирана три кривична дјела крађа моторних возила извршена, од чега су расвијетљена два и пронађена три возила, те да полицијски службеници ове управе раде на расвјетљавању једног кривичног дјела.

“Посљедњих неколико година остварујемо добре резултате када је ријеч о расвјетљавању крађа путних моторних возила”, додао је Шеховац.

Шеховац је навео да је из области привредног криминалитета обрађено 39 кривичних дјела, да је настала штета приликом извршења дјела 1.181.901 КМ, а стечена противправна имовинска корист 416.755 КМ.

Начелник Сектора полиције Милан Чворо рекао је да је у периоду јануар-септембар примјетно смањење броја случајева нарушавања јавног реда и мира за 33 одсто, те да су евидентирали 371 нарушавање, а у истом периоду лани 554.

Када је ријеч о безбједности саобраћаја, Чворо наводи да је за девет мјесеци регистровано 505 саобраћајних незгода, за 2,4 одсто више него у истом периоду прошле године.

“Смртно су страдала четири лица, тешко повријеђено њих 33, док су 147 лица лакше повријеђена”, рекао је Чворо и додао да су најчешћи узроци саобраћајних удеса неприлагођена брзина и непрописно одстојање.

Из саобраћаја је искључено 1.408 возача, од којих је 1.003 због управљања под дејством алкохола и 144 због управљања моторним возилом прије стицања права.

Регистровано је 29.050 прекршаја у саобраћају, што је повећање за 17 одсто у односу на исти период прошле године због чега је санкционисано 26.340 учесника у саобраћају.

Чворо апелује да сви учесници у саобраћају поштују саобраћајне прописе јер ће сносити законом предвиђене санкције.

Filter 2019