Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

На Економском факултету одржана регионална конференције „Сарадња институција и организација цивилног друштва“

Извор: ФИЛТЕР/Д.Л.

Посланик у Народној скупштини Републике Срспке, Споменка Стевановић, на регионалној конференцији „Сарадња институција и организација цивилног друштва“ говорила је о сарадњи Народне скупштине и невладиног сектора. Истакла је важност комуникације између јавног и цивилног сектора јер од тога, како је навела, зависи и ниво развијености демократије.

“Ја имам изузетно коректну сарадњу са одређеним невладиним организацијама. Понекад ја тражим сугестије зависно од одређених питања и проблема који су на дневном реду Скупштине, а понекад саме невладие организације упућују одређене примједбе, приједлоге и сугестије које ја користим у свом посланичком раду и у Народној скупштни”, додала је Стевановићева.

Министар трговине и туризма Сузана Гашић истакла је да је од великог значаја одржавање ове конференције која за циљ има да успостави одређену координацију и да пружи повратне информације између институција и организација цивилног друштва.

„Битно је да постоји сарадња и да постоје повратне информације са свих страна како бисмо имали одређен, добар и исправан суд о било ком питању које се тиче цивилног друштва и институција, и не само Републике Српске, него и регионално посматрано, по свим питањима која се могу тицати нас. Морам истаћи да имамо одличну сарадњу са цивилним сектором и мени лично и Министарству много значе повратне информације које добијемо јер су то инрофмације које требају да усмјеравају рад министарства“, истакла је Гашићева.

Арно Гујон, вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, на конференцији је говорио о односу владиног и невладиног сектора унутар државног система, те је нагласио да су циљеви и једног и другог сектора слични и да треба да иду заједно ка остваривању тих циљева.

„Имам ту шансу што могу да сагледавам ситуацију са обје стране владиног и невладиног сектора, пошто сам, уједно, предсједник једне хуманитарне органзације, „Солидарност за Косово“ коју водим 17 година, а у новембру прошле године сам именован на мјесто директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону. Што се тиче првенственог циља Управе, то је очување културе и идентитета српског народа“; рекао је Гујон.

Хумнатиратна организација „Солидарност за Косово основана у Француској 2004. године и да од тада окупља преко 12.000 донатора из цијеле Француске. Основни циљ организације је повезивање француског и српског народа како би се показало Србима н Косову да нису сами и да имају подршку људи који живе далеко.

Наченик општине Пале Бошко Југовић истакао је значај односа између владиног и невладиног сектора, те додао да је и општина Пале ушла у одређене активности кроз програм RELOAD и добила неколико пројеката.

„Овај други дан је посвећен конференцији која говори о сарадњи невладиних организација и цивилног сектора, о начинима на који та сарадња може да доприносе највише друштву, поготово када је у питању остваривање одређених права народа у поремећеним односима након рата, миргацијама становништва као и правима Срба на територији Федерације када је у питању остваривања права на имовинско-правне односе“, истакао је Југовић.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске, истиче да годинама уназад показују да су опредијељени за сарадњу са невладиним организацијама у било ком сектору дјеловања.

“Мислим да су организације цивилног друштва корективи власти односно да су спремни да попуне ствари које инстутиције власти у овом случају градска управа не могу квалитетно да ураде. Те ће организације цивилног друштва допријети до циљних група које ће лакше испоставити своје захтјеве у односу на захтјеве које би испоставили јавном сектору“, поручује Ћосић.

Батрић Шекара, извршни директор Мреже невладиних организација Републике Српске и организатор регионалне конференције, рекао је да је главни циљ конференције успостављање дијалога између институција власти и невладиног сектора.

„Циљ конференције јесте успостављање дијалога између институција власти, организација цивилног друптва, промоције цивилног друштва, умрежавање, те израда јавних политика које ће бити имплементиране са институцијама. Сматрамо да су овакви догађаји неопходни РС, важни су са становшта унапређења међусекторске сарадње, успостављања добре праке и дијалога који је неопходан“, навео је Шекара.

Filter 2019