Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Najljepše gusle sa Sarajevsko-romanijske regije

Izvor: Srna

Gusle Brana Jovanovića iz Knežine kod Sokoca proglašene su za najljepše na izložbi gusala “Nasljeđe koje spaja”, održanoj danas u Andrićgradu.

Darko Lečić, predsjednik Guslarskog društva “Rade Jamina”, organizator izložbe, rekao je da je održana i prigodna manifestacija epski deseterac uz gusle, na kojem su nastupili umjetnici iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

– Sarajevsko-romanijska regija je bogata umjetnicima koji izrađuju gusle, tako da je najveći broj guslara iz tih krajeva – napomenuo je Lečić, te naglasio da gusle povezuju Srbe koji žive u ovim zemljama.

Guslar Vladislav Jovović rekao je da pravi gusle i da gusla, a voli istoriju i srpski narod.

– Izložba gusala je za dušu naroda, za dušu naučnika, za dušu srpskog naroda. Ova izložba je dovoljna da je pogledate i da vam ostane sjećanje – naglasio je Jovović.

Milanko Janković sa Sokoca, koji je izložio svoje gusle, rekao je da je 1976. godine prvi put napravio gusle.

– Od tada do danas napravio sam oko 500 gusala. To je moj drugi život, ja sam invalid, da mi nije gusala, čini mi se da ne bi mogao živjeti – istakao je Janković.

Ova manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, preduzeća Hidroelektrane na Drini i opštine Višegrad.

Filter 2019