Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /латиница

Најава нових инвестиција: Општине кандидују пројекте које ће финансирати Влада Српске

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Влада Републике Српске издвојиће 20 милиона KМ за инвестирање широм Републике Српске, најавио је премијер Радован Вишковић у Источном Сарајеву.

Вишковић се данас у Источном Сарајеву састао са градоначелником и начелницима шест општина. Разговарано је о финансијској подршци новим пројектима, али и актуелним чија је реализација у току.

„Ми смо на неки начин и одредили шта би требали бити приоритети. То су пројекти из водоснабдијевања, затим индустријске зоне, путна инфраструктура… Дакле, пројекти који иду у правцу задовољавања потреба свих грађана који живе на том простору“, рекао је Вишковић након састанка.

Kонкретно, за подручје Источног Сарајева, Вишковић најављује подршку рјешавању проблема водоснадбијевања Источне Илиџе и Источног Сарајева. Kако је раније најавио градоначелник, град, општине и Водовод ће обезбиједити дио средстава, док се остатак очекује од Владе. Процјена је да би увођење врела Грабски млини из Kијева у систем водоснабдијевања коштало око два милиона марака.

„Влада ће изаћи у сусрет да се то питање по првом приоритету ријеши, поготово што се овдје гради. Ја сам, као предсједник Владе, пресретан када видим да се гради али и да треба градити нове школе. Ми ћемо све те пројекте подржати“, рекао је Вишковић.

Фото: Влада Републике Српске

А пројекти који се односе на образовање су нова основна школа у Источном Новом Сарајеву и изградња зграде СШЦ у Источној Илиџи.

Што се тиче Пала, кандидоваће се три нова пројекта за нови циклус инвестиција из средстава Владе РС. Од пројеката који су у току, подршка ће стићи за наставак изградње зграде Полицијске упрве, те објекта Факултета за физичко васпитање и спорт.

Речено је и да ће се подржати пројекти које кандидују Источни Стари Град и Трново, али данас није саопштено више детаља.

За општину Соколац важни су пројекти из области путне инфраструктуре и водоснадбијевања. Рачунају на подршку Владе јер су и до сада имали значајно учешће у сличним пројектима.

„Изнијели смо и своје планове за неке будуће пројекте, посебно инфраструктура и развој привреде – пословних и слободних зона на овом подручју“, навео је начелник Милован Бјелица.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да осим набројаног, подршку очекује и за веће пројекте, посебно из области путне инфраструктуре.

“Као град са специфичном територијалном организацијом заслужујемо и веће пројекте саобраћајне инфраструктуре. То је трећа трака преко Романије али и повезивање Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе са Палама тунелом. Ми ћемо на томе истрајати, ради се о стратешки значајном пројекту“, рекао је Ћосић и додао да су на састанку отворене бројне теме међу којима је и наставак подршке систему здравствене заштите у Источном Сарајеву.

Источно Сарајево је по површини највећи град у Српској, по броју становника четврти а својим положајем и историјском улогом сигурно најзначајнији град за Српску, поручује градоначелник. Управо због тога сматра да пројекти свих општина заслужују посебну пажњу, коју је Влада и до сада показивала.

Filter 2019