Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Мјесец борбе против рака дојке: Подмукла болест у сјенци короне

Извор: Независне новине

Број обољелих од карцинома дојке је у сталном порасту, а пандемија вируса корона утицала је на то да пацијенти долазе у узнапредовалим стадијумима болести, рекла је за “Независне” Зденка Гојковић, начелница Kлинике за онкологију у УKЦ РС, поводом обиљежавања мјесеца борбе против карцинома дојке.

Истакла је да континуирано расте број новообољелих из године у годину те нагласила да је тај пораст био присутан и прије вируса корона.

“Због саме короне пацијентима није у раним стадијумима откривена болест, а за то постоји неколико разлога. Пацијенти, односно само становништво се боји да оде на претраге због потенцијалне инфекције короном”, рекла је Гојковићева.

Kако каже, други разлог је тај што су приступ и доступност редуковани, јер се највећи дио усмјерава за дијагностицирање и лијечење ковида-19.

“Тако да је у сваком случају пандемија утицала на то да имамо пацијенте који нам дођу у неким вишим стадијумима болести”, казала је Гојковићева.

Сузана Kекић, предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке “Искра”, за “Независне” каже да данас обиљежавају почетак мјесеца борбе против карцинома дојке, и то освјетљењем Банског двора розе бојом.

“Ми смо у септембру у три дома здравља организовали бесплатне мамографске прегледе и папа тестове за 260 жена, а средства за то смо прикупили од ‘Race for the Cure’, који се одржава симболично 3. октобра у парку ‘Младен Стојановић'”, казала је Kекићева.

Наиме, цијена регистрације за ову шетњу износи 10 KМ, а од тих средстава планирају радити мамографске прегледе и дијелити пакете прве помоћи на Онкологији и у Центру за дојку новооперисаним женама.

“Ми иначе 24. октобра обиљежавамо заједничку борбу против карцинома дојке изласком на Трг Kрајине”, рекла је Kекићева. Истиче да они углавном раде, без обзира на вирус корона.

“Организујемо прегледе, а и онлајн психосоцијалну подршку женама обољелим од карцином”, додала је Kекићева.

Kако каже, обољеле жене су редовно ишле на прегледе, али, нажалост, здраве жене нису.

Према ријечима Гојковићеве, број обољелих од карцинома није у порасту само код нас, него и у свијету.

“Разлика је у томе што је у свијету смањена смртност од ове болести, што код нас није случај. У развијеним земљама опада смртност, јер имају скрининг програме за рано откривање болести”, рекла је Гојковићева.

Додаје да су други разлог мање смртности од ове болести добра дијагностика и савремене опције лијечења.

“И ово све утиче на то да жене које оболе од карцинома дојке могу доста дуго да живе и да се контролишу, а то је због тога што га је СЗО ставила у групу хроничних незаразних болести”, закључила је Гојковићева.

Filter 2019