Mon. May 23, 2022
ћирилица /латиница

Књижевни помен пјеснику Миши Сладојевићу

Извор: Срна

Прерано преминулом пјеснику из Источног Сарајева Миши Сладојевићу данас је одата почаст књижевним поменом и промоцијом његове постхумно објављене збирке пјесама “Четрдесетница” у Kултурном центру Источно Ново Сарајево.

Представљајући живот и дјело Сладојевића, Слађана Братић из Матичне библиотеке у Источном Сарајеву навела је да је ријеч о завичајном пјеснику који је прву збирку поезије “Kолекционар овисности и страха” објавио 2007. године.

“Рецензент те књиге Радослав Самарџија већ тада је најавио пјесника изузетног талента и имагинације, пред којим је будућност”, истакла је Братићева и додала да је посмртно објављена још једна Сладојевићева књига у којој су пјесме нађене у рукопису.

Према њеним ријечима, након првог Сладојевићевог појављивања као пјесника било је очито да се ради о аутеничној поезији, без утицаја са стране.

“Његова поезија мијењала се с временом пратећи његово сазријевање као личности и књижевника, али је и даље остала аутентична”, истакла је Братићева, изразивши наду да ће неки будући теоретичари и историчари књижевности одредити Сладојевићево мјесто у локалној, али и широј српској поезији.

На књижевном помену говорио је и теолог Немања Шкрелић, који је рекао да је Сладојевићева поезија пуна дубоког егзистенцијалног трагања за смислом живота.

“Он је кроз поезију покушавао да преобрази свој живот и саму стварност”, рекао је Шкрелић и додао да су Сладојевићу у томе доста помагали молитва и његово знање из православне теологије.

Мишо Сладојевић рођен је 1987. године у Сарајеву, а основну и средњу школу завршио је у Источном Новом Сарајеву, након чега је уписао студије књижевности на Универзитету у Источном Сарајеву.

Преминуо је 2019. године, а годину након смрти објављена је његова збирка пјесама “Четрдесетница”, коју је приредио пјесник Новак Ђукић из Београда.

На књижевнм помену, ком су присуствовали породица, пријатељи и поштоваоци дјела рано умрлог пјесника, Сладојевићеве стихове говорила је Драгана Бјелица, уз музичку пратњу на гитари Срђана Субашића и Слободана Пандуревића.

Filter 2019