Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Кустурица поклонио 10 дигитализованих филмова Кинотеци Српске

Извор: Срна

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица, у присуству српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, поклонио је данас на Палама Кинотеци Републике Српске десет својих дигитализованих филмова, што ће уједно бити и највећа збирка филмова једног домаћег аутора у Кинотеци.

Кустурица је нагласио своју припадност српској култури и коријенима, који такође вуку у дубоке шездесете и седамдесете године када је настајала права “црноталасна” киноматографија.

– Тој кинематографији сам тада припадао духовно, онда школујући се све више и формално. Ових 10 дигитализованих филмове имају оно практично што је неопходно да се не би заборавила прошлост – изјавио је Кустурица новинарима на Палама.

Кустурица додаје да је та прошлост везана за Југославију која не би била могућа да није било Првог српског устанка и да није било пробоја Солунског фронта, тако да нико на овим просторима не би говорио језиком којим говори, него би сви говорили њемачки или друге језике.

– На врло грађански начин желим да се захвалим српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што се бори за нашу културу и што не да да нам ишчупају коријене. Мислим да је ових 10 филмова дио тог коријења и да се за њега треба што чвршће држати – поручио је редитељ Кустурица.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић захвалио је српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику што је дошао и посјетио Кинотеку на Палама и видио у каквим условима ради, те обећао помоћ која им је неопходна прије свега да би радили и реализовали своје програме.

Лаловић наводи да велику захвалност дугују и прослављеном српском редитељу Емиру Кустурици који је Кинотеци поклонио својих 10 дигитализованих филмова и тиме постао најзаступљенији аутор којег имају у Архиви што се тиче играних филмова.

Према његовим ријечима, на састанку су разговарали о томе да реализују и ретроспективу Кустуричиних филмова, уз његово учешће.

– Све то би требало бити на тим новим уређајима који треба да стигну у Кинотеку. На тај начин дајемо допринос нашем идентитету којег гајимо кроз програме и да обрадујемо публику, не само на Палама, него и у другим срединама – истиче Лаловић.

У сали Културног центра приказани су дијелови филмова, које је Кинотеци поклонио прослављени редитељ.

Састанку и приказивању филмова присуствовао је и начелник општине Пале Бошко Југовић.

Кинотека Српске републичка је установа културе чија је основна дјелатност архивирање филмова, трајно чување и стручно обрађивање филмске грађе и пратећег филмског материјала.

Кинотека сарађује са сродним установа у земљи и иностранству, обавља размјену филмова и филмске грађе.

Кинотека баштини све оно што је стварало филмско предузеће “Срна филм” од оснивања 1992. године.

Filter 2019