Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Калем: Потребна средства за обуку нових чланова

Извор: Срна

Шеф Горске службе спашавања Јахорина Миро Калем изјавио је да ова непрофитна организација нема средстава за обуку нових чланова и оспособљавање возила добијених од Републичке управе цивилне заштите.

Горска служба Јахорина, према његовим ријечима, броји десетак активних чланова, који су прошли обуке и добили потребне лиценце за спасилачке послове, али који се професионално баве другим пословима.

„За почетак би било довољно да обучимо пет, шест нових чланова како би спремни ушли у зимску сезону“, рекао је Калем за Срну и додао да би за те намјене било потребно око 10.000 КМ.

Оцијенивши да се не ради о великим средствима, Калем је навео да је Горска служба Јахорина аплицирала у Општини Пале за добијање средстава за невладине организације.

„Директору Олимпијског центра `Јахорина` најавио сам да немамо довољан број чланова и да је потребно бројчано да обучимо нове, младе спасиоце“, рекао је Калем.

Уколико буде потребно, Калем најављује да ће и од градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића бити затражена помоћ како би Горска служба пред зимску сезону могла да обучи нове чланове.

„Возила која смо добили од Републичке управе цивилне заштите већ двије године нисмо у стању да поправимо и ставимо у возно стање, због чега у акцијама користимо властита“, истиче Калем.

Он каже да имају довољно опреме, али да је потребно обучити нове људе да је користе за безбједно извођење спасилачких акција.

Калем је објаснио да спасиоци по закону морају имати одређене лиценце, а да прије свега морају проћи курс прве помоћи.

„То је међународна лиценца и имамо добру сарадњу са институцијом која је издаје“, рекао је Калем.

Наводећи да је за спасиоце потребно да заврше љетњи и зимски алипинистички курс, Калем је оцијенио да би овог момента, пред зимску туристичку сезону, било довољно да нови чланови прођу зимски алпинистички курс.

Потенцијалне нове чланове Горске службе спашавања Јахорина Калем види у младим људима који сарађују са овом службом.

„Кад је затишје, на маргинама смо, али кад требамо, сви нас се сјете“, рекао је Калем, нагласивши да су чланови Горске службе Јахорина упркос свему увијек спремни да помогну.

Filter 2019