Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Kalabuhov: Aktivnosti imenovanog visokog predstavnika nisu zakonite

Izvor: Srna

Rusija smatra da aktivnosti jednostrano imenovanog visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita nisu zakonite, izjavio je ambasador Rusije u Sarajevu Igor Kalabuhov.

On je za ruski list Izvestija napomenuo da nedostatak saglasnosti Savjeta bezbjednosti UN sa neodobrenom odlukom zapadnih partnera da imenuje Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika u BiH znači da njegovo imenovanje nije odobreno.

Kalabuhov je rekao da je stav Rusije dobro poznat, a to je da je “vrijeme visokog predstavnika prošlo”, uz podsjećanje da Moskva odavno zagovara ukidanje te funkcije, prenio je TASS.

Govoreći o prisustvu NATO-a u regionu, ambasador Rusije naglasio je da u BiH nema saglasnosti u vezi sa potencijalnim pridruživanjem Alijansi, te da Moskva vjeruje da se evropska stabilnost može osigurati samo stvaranjem zajedničkog evropskog bezbjednosnog sistema, a ne kroz proširenje Sjeveroatlantskog saveza.

– Smatramo da se takva stabilnost, ne samo pojedinačnih država već Evrope uopšte, može obezbijediti isključivo stvaranjem zajedničkog sistema evropske bezbjednosti, a ne proširivanjem NATO-a, koji je ostao instrument Hladnog rata – dodao je Kalabuhov.

TASS podsjeća da su BiH i Srbija jedine zemlje na Balkanu koje se još nisu prodružile NATO-u.


Filter 2019