Tue. Jun 28, 2022
ћирилица /латиница

Источно Сарајево: Отворено Свјетско првенство у аматерском бициклизму

Извор: РТРС

Свјетско првенство у аматерском бициклизму отворено је свечано у спортској дворани у Источном Новом Сарајеву.

Киша, вјетар и лоше вријеме нису омели организаторе Свјетског првенства, који су већ имали спреман план у случају временских неприлика, као ни саме бициклисте који су пред свечано отворање улицама Источног Новог Сарајева возили тимски хронометар. До златне медаље стигла је Словенија у саставу Лаура Шименц, Матеј Ловше, Деан Братуш и Андреј Жавби. Другопласирана је у циљ стигла репрезентација Канаде у саставу Сергеј Максименко, Брус Бирд, Дорел Поп и Еста Бовил, док је треће мјесто припало тиму Чешке у саставу Томас Врбка, Моника Симонова, Васлав Водичка и Лудек Блинка.

Свјетско аматерско првенство је у одличном амбијенту пред око 1.000 гледалаца званично отворио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик. Он је нагласио да је велика ствар за Републику Српску што је оваква манифестација стигла код нас.

– Изузетна ми је част што је један овако велики догађај дошао у Републику Српску. Надам се да ће се сви осјећати лијепо и ово само првенство је једна побједа, а права побједа ће бити уколико нам се бициклисти буду враћали након овог шампионата. То би значило да смо направили одличан посао у организацији и да су такмичари задовољни оним што смо им понудили. Желим да свечано отворим шампионат и свим учесницима пожелим много среће – рекао је Додик.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић истакла је да је Српска земља великог потенцијала, у коју људи требају да се врате.

– Задовољство ми је што сам вечерас овдје у Источном Сарајеву. Република Српска је земља великог туристичког потенцијала и ово је једна прилика да посјетиоци виде шта то ми можемо да пружимо и да нам се врате поново. Пожељела бих срећу свима и да све прође у најбољем реду, истакла је министрица Соња Давидовић.

Директор Свјетског првенства Владимир Куваља нагласио је да је ово још једна одлична промоција туристичких потенцијала које Република Српска може да пружи. Он се овом приликом захвалио свима који су на неки начин дали допринос организацији самог првенства.

– Желим да се захвалим српском члану Предсједништва Милораду Додику, градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, начелницима свих општина у којима се трка одржава, МУП-у Републике Српске, Олимпијском центру Јахорина и свима осталима који су дали свој допринос организацији и без којих организација ове трке не би била могућа – рекао је Куваља.

Сутра је на првенству слободан дан, а у суботу нас чека Медиа фондо која стартује у 11.00 часова испред дворане у Источном Новом Сарајеву, а такмичари ће превести 100 километара, док је циљ на Јахорини.

У недјељу је велико финале, Гранфондо трка која почиње и завршава на истом мјесту као у суботу, с тим да ће бициклисти возити 135 километара.

Filter 2019