Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Источно Ново Сарајево: За шест мјесеци суфицит од 123.410 KM

Извор: Срна

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој сједници извјештај о извршењу буџета за шест мјесеци ове године који је остварен у износу од 5.826.906 KМ, док су расходи 5.703.496 KМ, те је суфицит 123.410 KМ.

Одборници су усвојили и Нацрт ребаланса буџета за ову годину од 14.400.973 KМ, што је за 20,4 одсто више у односу на планирани буџет од 11.960.584 KМ.

Замјеник начелника Александар Kостовић истакао је да је Нацртом ребаланса предвиђено повећање буџета за 2.400.000 KМ.

Kостовић је нагласио да је основни разлог за израду ребаланса буџета покриће дефицита из прошле године, динамизирање инвестиционих активности кроз повећање степена изградње капиталних пројеката и повећање буџетске потрошње.

Он је истакао да су на данашњој сједници усвојени и извјештаји о раду начелника у органима комуналних предузећа чији је капитал у власништву општине и информацију о раду комуналних предузећа “Рад”, “Водовод и канализација” и “Свети Марко” и “Топлана” Источно Ново Сарајево.

“Свако од ових предузећа имало је своје изазове и проблеме у протеклом периоду, али они добро раде свој посао”, рекао је Kостовић и додао да је у току ове године највише проблема имало предузеће “Водовод и канализација” које су добрим дијелом ријешили да би становници имали редовно снабдијевање водом.

Kостовић је нагласио да “Топлане” шире постојећу мрежу и повећавају број корисника и нада се да ће у наредној години бит завршена и набавка нових котлова. Он је истакао да предузеће “Рад” надљудским напорима добро обавља свој посао.

Скупштини се данас обратио и директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ са молбом да Скупштина да сагласност за кредитно задужење од 250.000 KМ ове здравствене установе да би набавили дефибрилатор и ултразвук и санитетско возило.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић рекао је да не постоји никаква политичка конотација у вези са кредитним задужењем Дома здравља Источно Ново Сарајево и да сагласност даје ресорно министарство, а не општина.

Јованчић је истакао да ће општина до краја ове седмице Дому здравља додијелити амбулантно возило.

Он је рекао да је Скупштини предложио да у Приједлогу ребаланса буџета буду издвојена средства и да општина купи дефибрилатор и ултразвук који су потребни за функционисање ове здравствене установе, јер су постојећи застарјели.

“Дом здравља посједује те апарате, али су застарјели, а ако би чекали сагласност ресорног министарства то би била дужа процедура”, рекао је Јованчић.

Одборник СДС-а Стефан Игњатовић рекао је да Kлуб СДС-а није гласао за извршење буџета за шест мјесеци, јер, како је навео, да није било прихода од игара на срећу и пореза данас би буџет општине био у дефициту око 700.000 KМ.

Он сматра да је буџет лоше испланиран и да приликом ребаланса мора бити великих корекција да не би на крају године били у дефициту.

Игњатовић је нагласио да нису подржали ни извјештаје о раду комуналних предузећа јер сматрају да имају прекомјеран број запослених.

Filter 2019