Sun. Jun 26, 2022
ћирилица /latinica

Istočna Ilidža: Odbornici o izvršenju budžeta i ZEV-u; izabrali novog zamjenika načelika

Autor: FILTER/M.K.

Odbornici Skupštine opštine Istočna Ilidža većinom glasova usvojili su Izvještaj o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine. Izvršenje za prvih šest mjeseci ove godine je 3.400.000 KM. zabilježen je nedostatak neporeskih prihoda, a načelnik pojašnjava da je razlog to što su određene odluke u skupštini, a koje su bile preduslov za naplatu tih prihoda, usvojene kasno. Ipak, na te prihode računa se do kraja godine.

„Opština je u prvih šest mjeseci uspjela da realizuje i isplati dio deficita iz prethodne godine, a zabilježili smo višak prihoda u odnosu na rashode. Na takav način obezbijedili smo tekuću likvidnost opštine i ušli u određene kapitalne projekte koji će se realizovati krajem ove i početkom iduće godine. Neki projekti su dio rebalansa ovogodišnjeg budžeta koji je usvojen na prošloj sjednici“, rekao je Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.

Opozicija je bila uzdržana pri glasanju za izvršenja budžeta za prvu polovinu godine. Navode da nisu mogli podržati povećanje prihoda od poreza na nepokretnosti i podsjećaju da su bili protiv toga kada je početkom ove godine taj porez uvećan za tri ipo puta.

„Želim da upoznam građane da je ta prihodovna strana značajno uvećana i biće uvećana i do kraja godine. Tražićemo od opštinskog rukovodstva da podnesu izvještaj, pitaćemo za šta će ta sredstva koristiti. Da li će to značiti poboljšanje života stanovnika i na koji način će sredstva do kraja godine biti raspoređena?“, upitao je Miloš Golijanin, zamjenik Šefa kluba odbornika SNSD.

Na sjednici su razriješeni pa ponovo imenovani vršioci dužnosti članova nadzornih ili upravnih odbora Uslužnog javnog servisa, Centra za kulturu i informisanje, Sportsko rekreativnog centra, Komil-a,Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Autobuske stanice. Opoziciji je to zasmetalo. Pitaju se zašto se tako često razrješavaju pa postavljaju isti ljudi.

„.Imamo mogućnost imenovanja i razrješenja lica svakih 90 dana. Pitanje je onda koliko efikasna može biti opštinska uprava ako bismo ih tako stalno mijenjali. S obzirom na to da ih ne mijenjamo jer su to većinom isti ljudi koji su načelnici odjeljenja ili članovi upravnih ili nadzornih odbora, a opet se imenuju, ne vidimo razlog zašto se ne imenuju na mandat“, rekao je Golijanin.

Jedno od pitanja građana koje se prenijelo u skupštinske klupe bilo je navodno uslovljavanje opštinske komunalne policije da zajednice etažnih vlasnika potpišu ugovore o održavanju sa opštinskim preduzećem Uslužni javni servis. Iz opozicije pitaju da li je to tačno, načelnik odgovara da nikakvog uslovljavanja nema i neće biti.

„Radi se o dezinformaciji. Zakon o zajednicama etažnih vlasnika je definisao da svaki ZEV mora imati potpisan ugovor o održavanju sa pravnim licem. Koje pravno lice će to biti o tome odlučuje svaki ZEV“, rekao je Božović.

Trenutno je u Istočnoj Ilidži više od 100 registrovanih zajednica etažnih vlasnika, dok je privremena uprava uvedena nad 190 ulaza koji se trebaju registrovati.

Na današnjoj sjednici je za novog zamjenika načelnika izabran Miroslav Lučić, a dosadašnji zamjenik Zoran Avram novi je v.d. načelnika Odjeljenja za finansije.

Filter 2019